Dinkić: Verovao sam u hiljadu evra

Lider URS Mlađan Dinkić kaže da je kao ministar verovao da je moguće da građani dobiju po 1.000 evra za besplatne akcije javnih preduzeća.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 18.05.2011.

00:01

Default images

Ipak, kako kaže, napravio je dve greške koje sada javno priznaje.

Prva je, navodi Dinkić što je obećao nešto što od njega ne zavisi u potpunosti, jer nije mogao da predvidi svetsku ekonomsku krizu koja je oborila cene svih akcija u svetu, ali i u Srbiji.

Dinkić je dodao da je druga greška, na koju takođe nije mogao da utiče, što je Naftna industrija Srbije prodata u "bescenje".

"Ne snosim odgovornost što je NIS jeftino prodat Rusima, po mnogo nižoj ceni nego što vredi, što je verovatno bilo deo političke pogodbe, mada ne znam šta je bila kontra usluga jer nisam video da smo dobili nekakav dobar politički tretman po bilo kom pitanju", rekao je Dinkić.

On je ocenio da će akcije NIS-a, kada prođe ekonomska kriza, vredeti mnogo više i da će imati vrednost koju je predvideo, ističući da zna da mu to sada niko ne veruje.

Dinkić je ipak poručio građanima da akcije NIS-a sada ne prodaju jer će se njihova vrednost povećavati.

Decentralizacija Srbije što pre

Lider Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić kaže i da što pre treba doneti zakone koji će omogućiti neophodnu decentralizaciju vlasti u državi.

"Uvek nam je neko kriv što Srbija sporo napreduje. Prvo je to bio Milošević, pa onda Koštunica, sada nije dobar Tadić, a sutra će nam možda biti kriv Nikolić. A, u stvari, ne valja nam sistem po kome neko odozgo treba da donosi sreću svima. To je nemoguća misija", rekao je lider URS-a.

On je precizirao da vlada i ministri treba da se bave nacionalnim pitanjima i strateškim projektima, a lokalna vlast u gradovima i opštinama "svojim stvarima", za šta mora da raspolaže većim sredstvima.

Do sada je peticiju o decentralizaciji Srbije, kako je saopštio Dinkić, potpisalo oko 375.000 građana.

"Ne nameravam da štrajkujem glađu, ali činićemo sve da zakoni stupe na snagu do avgusta. Bilo bi neobično da ne prođe nešto što je ovako dobro predloženo. Zalažemo se, takođe, da se vrati imovina gradovima i opštinama i da se gradonačelnici direktno biraju od građana", zaključio je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: