Cene stanova padaju, niko ne kupuje

Beograd -- Usled ekonomske krize i znatno slabijeg interesovanja kupaca za nekretnine, cene stanova u većini gradova u Srbiji znatno su niže nego pre dve godine.

Izvor: Press
Podeli

Kvadratni metar stambenog prostora u centru Beograda sada košta oko 2.000 evra, u Novom Sadu 1.350, Nišu 1.100, Jagodini i Kragujevcu po 1.000...

U odnosu na prošlu godinu stanovi su jeftiniji desetak odsto, ali i pored toga prodaja je veoma slaba. Kupaca ima vrlo malo što tera investitore da i dalje obaraju cene.

Međutim, u agencijama za nekretnine kažu da ima i onih koji će radije i po nekoliko godina držati neprodat stan umesto da koriguju cenu.

Građani će do 11. jula moći po nižim cenama da kupe stanove i u novobeogradskom stambenom naselju Belvil. Jednosobni stanovi nude se po neto ceni od 1.800 do 1.850 evra po kvadratu, a stanovi veći od 90 kvadrata su 1.600 evra, plus PDV.

Kuće u Vranju 300 evra po kvadratu
Kvadratni metar stambenog prostora u Vranju košta između 500 i 700 evra, u zavisnosti od lokacije i starosti zgrade. S druge strane, duplo je jeftiniji kvadratni metar kuća. Potencijalni kupac kuće može da bira, da se pogađa, pa i da ucenjuje, kažu naši sagovornici. Vlasnici kuća koje prodaju kažu da im je održavanje postalo preskupo i uglavnom žele da se što pre reše velikih kuća i pređu u manje stanove. "Zanimljivo je da su kuće mnogo jeftinije i da cene konstantno padaju. Sve zavisi od lokacije, ali okvirna cena za kuće u centru grada je 300 evra po kvadratu, dok na periferiji kuću od 200 kvadrata u odličnom stanju možete kupiti za nepunih 50.000 evra", kaže Nenad Kostić, vlasnik agencije za nekretnine Micotakis.

"Naselje Belvil je specifično zato što nudi jedinstven koncept stanovanja, urednu prateću dokumentaciju i jedinstvene uslove kreditiranja. Na primer, klijenti koji na Vračaru mogu da kupe stan od 70 kvadrata, u Belvilu mogu za istu sumu da dobiju 100 kvadrata i tako uštede jednu garsonjeru", ističe Miloš Stanojević, direktor prodaje u kompaniji „Blok 67 asosiejts".

U agencijama za promet nekretnina, međutim, smatraju da sniženje u Belvilu neće pokrenuti i lavinu pojeftinjenja stanova u prestonici. Direktorka agencije Menadžer Snežana Majstorović navodi da se nakon pada cena i prodaje stanova u prethodne dve godine, tržište nekretnina normalizovano i da se ne očekuju veći potresi.

"Tokom 2008. godine rapidno su rasle cene nekretnina, ali je bilo i više bankarskih kredita, pa je i potražnja bila veća, da bi se prošle godine nivo cena sveo na realan, što je bila posledica odnosa ponude i tražnje. Dosta uticaja na cene imaju i promene na političkom i ekonomskom planu zemlje. Cene više ne padaju i sada ima prometa, mada ne u obimu kao od pre dve godine. Očekuje se značajniji oporavak tržišta tek 2012. godine", objašnjava Majstorovićeva.

Vlasnik agencije za nekretnine Akropola Miša Vlaisavljević kaže da prodaja stanova slabo ide i da se ne može meriti sa potražnjom iz 2008. i 2009. godine.

"Ima mnogo 'šetača', a malo ozbiljnih kupaca. Potražnja je opala zbog ekonomske krize, ali se cene nekretnina nisu drastično smanjile. Pojedini prodavci drže iste cene već dve-tri godine i normalno je da im se stanovi ne prodaju. Drugi su sa prvobitne cene od 1.600-1.700 evra snizili na 1.300 evra po kvadratu i uspeli da prodaju. Međutim, ima i novih stanova na Novom Beogradu kod hotela Jugoslavija, na Vračaru i u centru grada koji su i dalje 3.000-3.500 evra po kvadratnom metru", tvrdi Vlaisavljević.

U Novom Sadu oseća se blagi pad cena nekretnina u odnosu na lane, tvrdi direktor „Grad nekretnina" Aleksandar Janjušević. Prema njegovim rečima, u centru grada cene su oko 1.350 evra, a u novogradnji od 1.200 do 1.250 evra, zavisno od stepena završenosti zgrade.

"Mala potražnja uticala je na pad cene. Ljudi su spremni da spuste cenu do 10 odsto, pogotovo za veće stanove, a najviše se traže jednoiposobni do 45 kvadrata", objašnjava Janjušević.

Stanogradnja i prodaja nekretnina u Subotici stagnira, dok su se cene stanova u Zrenjaninu vratile na nivo od 2006. godine. Cena stambenog prostora u centru Čačka kreće se od 800 do 1.000 evra po kvadratnom metru, dok je u drugim delovima grada duplo jeftinije.

U Agenciji „Viza nekretnine" kažu da je u odnosu na prošlu godinu cena stanova niža od 10 do 15 odsto, ali da je i pored toga prodaja veoma slaba. "Za kupovinu kuća ima malo zainteresovanih, ali u poslednjih godinu dana i stanovi se slabo prodaju. Tržište nekretnina u Čačku gotovo da je zamrlo", rekao je agent prodaje Vučko Jovićević.

strana 1 od 401 idi na stranu