Alkohol do 22h, fajront u ponoć

Vlasnici kafića u stambenim zgradama od večeras moraju da zatvore lokale do ponoći, a prodaja alkoholnih pića u prodavnicama posle 22 sata biće kažnjavana.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

00:07

Default images

Beograd će disati novim noćnim ritmom, kaže član Gradskog veća Željko Ožegović.

Ožegović je upozorio kafedžije i trgovce da će Komunalna policija i inspekcija krenuti u pojačanu kontrolu lokala, prodavnica, kioska, benzinskih pumpi i drugih objekata u kojima se prodaju alkoholna pića i kažnjavati gazde ako ne postupaju po pravilima.

Pravila poslovanja propisana su Odlukom o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, koju su odbornici Skupštine grada usvojili početkom februara. Kako je Ožegović ranije objasnio, kafići, restorani i klubovi koji se nalaze van zgrada imaju maksimalno celodnevno radno vreme, dok oni koji su smešteni u stambenim objektima mogu da rade do ponoći radnim danima i nedeljom, a petkom i subotom jedan sat duže.

Promenjena su i pravila za emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima, pa tako radnim danima muzika može da se čuje do 22 sata, a petkom i subotom do ponoći.

"Za ograničenje radnog vremena kafićima u stambenim objektima odlučili smo se pre svega da bi se izašlo u susret onima koji u tim zgradama žive, da bi imali svoj mir bar noću", kaže Ožegović.

Ožegović je naglasio da koncept radnog vremena za zanatske i trgovačke objekte nije bitno promenjen, osim što je uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića. Točenje alkoholnih pića u kafićima, međutim, nije vremenski ograničeno, pa će punoletni gosti moći da popiju po koju čašicu u bilo koje doba.

Sa druge strane, oko 2.000 mladih ljudi okupio se večeras u parku kod Topličinog venca, protestujući zbog odluke gradske skupštine o zabrani prodaju alkohola posle 22 sata, koja je danas stupila na snagu.

"Ova odluka je skroz besmislena, nadamo se se kao i u Novom Sadu biti ukinuta", rekao je jedan od učesnika protesta Stefan Nerandžić.

Stanari zadovoljni, ugostitelje plaši pad zarade

Odluci Skupštine grada koja startuje večeras i po kojoj će svi kafići u stambenim zgradama tokom radnih dana biti otvoreni do 24 sata, najviše se raduju stanari. Ugostiteljska praksa je bila da „živa svirka" u kafićima traje do ranih jutarnjih sati, pa su mnogi sugrađani imali nemiran san i umorni odlazili na posao.

Vlasnici kafića kažu da su se već spremili na primenu odluke. Većina njih se već prilagodila i promenila radno vreme koje je do ponoći i koje se primenjuje već neko vreme kako bi se gosti adaptirali.

"Nama apsolutno ne smeta ova odluka. Mi smo planirali i radićemo ove sezone do 24 sata. Takođe, muzika je jako tiha i vodimo računa da stanari nemaju nikakvih problema. Jedino četvrtkom imamo veče akustične gitare, ali zbog odluke ono će trajati do 23 sata, pa tako i tu neće biti nikakvih problema", kaže Slavoljub Stepanović, menadžer „L petit bara" u Njegoševoj 1.

Česte kontrole Ulica Strahinjića bana je već godinama poznata po tome što je centar noćnog života i što je prepuna kafića i restorana. Kako kažu iz ugostiteljskih objekata koji se nalaze u popularnoj „silikonskoj dolini", oni već duže vreme rade do 24 sata i uveliko muziku puštaju tiho jer su komunalne inspekcije jako česte.

Vlasnici pojedinih kafića smatraju da će odluka koja propisuje radno vreme do 24 časa tokom radnih dana u velikoj meri uticati na smanjenje njihove zarade.

Noćna prohibicija važi od večeras

Svako ko večeras, posle 22 sata, u nekoj prodavnici, trafici ili na benzinskoj pumpi bude kupio alkoholno piće, prekršio je novi gradski propis koji zabranjuje prodaju ove vrste napitaka sve do šest sati ujutru.
Ova zabrana odnosi se na prodavnice, samousluge, diskonte, robne kuće, specijalizovane prodavnice za prodaju štampe i duvana, kioske, trgovinske centre i benzinske stanice. Ideja Grada bila je da će se na ovaj način smanjiti dostupnost alkohola, pre svega maloletnicima, i da će to biti neka vrsta preventive za smanjenje zavisnosti i zdravstvenih problema povezanih sa alkoholizmom.

"Podržavam propis, ali mislim da to neće umanjiti konzumaciju alkohola. Svako ko želi da kupi alkohol to će i učiniti, bez obzira na zabrane. Mi i inače radimo do 22, tako da na nas to neće bitno uticati. Ipak, kolege iz okolnih radnji koje rade duže očekuju smanjenje u prodaji alkoholnih pića", kaže Vera Novaković, poslovođa prodavnice Višnjica na Dorćolu.

I trgovci u kioscima kažu da će poštovati zabranu. "Tako će biti dok ne prodamo preostale količine, pošto ga nakon toga više nećemo ni nabavljati. Što se tiče onih koji rade non-stop, po mom mišljenju oni neće pretrpeti veće promene u prometu", priča Katarina Angelov, prodavac u kiosku na Trgu republike.

Trgovci, doduše, očekuju pomoć od Komunalne policije. "Sva sreća pa ne radim u noćnim smenama, ali moje kolege koje rade očekuju probleme i od onih koji su pod dejstvom alkohola i od onih koji su rešili da budu", kaže Nataša Joksimović, prodavac u Štampi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: