Od sutra bez alkohola i muzike noću

U sredu stupaju na snagu odluke Skupštine grada Beograda o zabrani prodaje alkohola posle 22 sata, kao i o ograničenju radnog vremena lokala do ponoći.

Srbija

Izvor: Danas, Press

Utorak, 10.05.2011.

00:03

Default images

Prema toj odluci gradskih vlasti, kafići u stambenim objektima će ubuduće vrata lokala zatvarati u toku radne nedelje do 24 časa, a vikendom u jedan sat posle ponoći.

Istovremeno, ugostiteljski objekti će morati da radnim danima ugase muziku u 23 časa, a vikendom u ponoć. Za nepoštovanje ove odluke slede kazne koje se kreću od 50.000 do 1.000.000 dinara.

Istovremeno, od sutra počinje kažnjavanje onih koji ne poštuju odluku kojom se zabranjuje prodaja alkoholnih pića u svim prodavnicama nakon 22 sata koja je stupila na snagu pre mesec dana. U većini trgovinskih lanaca, bilo velikih ili malih, odluka se poštuje još od stupanja na snagu. Kako kažu iz gradske uprave, kazne do sada nisu naplaćivane jer je trgovcima ostavljen prostor da se prilagode i obaveste mušterije o promenama koje su se dogodile.

"Nismo napisali niti jednu kaznu, naši inspektori su obilazili trgovinske objekte i samo usmeno upozoravali vlasnike da poštuju odluku. Ipak, od 11. maja, kada na snagu stupa i odluka o radnom vremenu kafića, komunalni inspektori i policajci krenuće u kontrole i prodavnica i kafića i svima koji ne budu poštovali odluku pisaće kazne", upozorio je Željko Ožegović, član gradskog veća.

U većini velikih trgovinskih lanaca uveliko poštuju odluku gradskih vlasti. Kako kažu u Maksiju, zabrana prodaje alkohola je u skladu sa evropskim standardima, te nemaju nikakvih problema sa poštovanjem zakona.

Milica Babić, portparol „Delta Maksija", kaže da je u svim maloprodajnim objektima te grupe od 22 do 6 sati zabranjena prodaja alkoholnih pića. Ona dodaje da su građani uglavnom upoznati sa uredbom, a postavljena su i obaveštenja na ulazu i kod odeljenja gde se prodaje alkohol.

"Primetno je da se većina potrošača preorijentisala da pre 22 sati kupuje alkoholna pića, pa se prodaja brzo stabilizovala i vratila u redovne okvire", navodi ona.

Mali trgovci nisu oduševljeni ovom odlukom. Tako kažu, iako će poštovati odluku o zabrani prodaje alkohola nakon 22 sata, smatraju da će im to znatno smanjiti prihode.

"Naravno da ćemo poštovati odluku jer ne želimo da platimo visoke kazne. Međutim, smatram da će to u velikoj meri uticati na našu zaradu. Mi radimo 24 sata dnevno i naše mušterije su često dolazile nakon ponoći da kupuju alkohol. U svakom slučaju, na ovaj način neće biti ugroženi veliki trgovinski lanci već samo mi sitni trgovci", kažu u prodavnici P&B.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: