B92: Odbija se ponuda za Telekom

Radna grupa za prodaju Telekoma preporučila je vladi da ne prihvati ponudu Telekoma Austrija za kupovinu Telekoma Srbija vrednu 1,1 milijardu evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2011.

00:06

Default images

Telekom Austrija ponudio je do 1,1 milijarde evra za 51 odsto akcija Telekoma Srbije, a radna grupa navodi da ponuda ne ispunjava finansijske uslove tendera.

Nova ponuda Telekoma Austrija predviđa isplatu od 800 miliona evra odmah i dodatne godišnje isplate u narednih devet godina, tako da ukupna vrednost transakcije bude do 1,1 milijardu evra, navodi se u saopštenju.

Šef radne grupe Vuk Đoković kaže da ova odluka „neće imati posledica na ovogodišnji budžet jer je on projektovan na pretpostavci da para od prodaje akcija Telekoma neće biti za budžetske svrhe u ovoj godini". Đoković koji je i državni sekretar Ministarstva finansija, očekuje da će Vlada u najskorije vreme razmotriti preporuku radne grupe i doneti "odgovarajuće odluke".

Kako se navodi u saopštenju Telekoma Austrija koji je u Srbiji vlasnik mobilnog operatera Vip mobajl, iz poboljšane ponude za većinski udeo u Telekomu Srbija isključena je ranija obaveza investiranja.

Prvobitna ponuda Telekoma Austrija dostavljena 21. marta, obuhvatala je cenu od 800 do 950 miliona evra za 51 odsto akcija Telekoma Srbija
i kapitalna ulaganja od 450 miliona evra za tri godine.

Kako se ističe, poboljšana ponuda je uslovna i, kao i prvobitna, zavisi od odobrenja Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji o koncentraciji na tržištu i dogovora o strukturi troškova Telekoma Srbije u odredjenom periodu.

Država je ranije zauzela prilično čvrst stav da, ukoliko Telekom Austrija danas ne da odgovarajuću ponudu, odustane i proglasi tender neuspešnim.

U javnosti se baratalo različitim informacija i prave se scenariji u kom bi grčki OTE svojih 20 odsto udela ustupio Austrijancima u zamenu za VIP mobajl, što bi se donekle uklapalo u priču o prodaji 30 odsto državnog dela austrijskoj kompaniji.

Prema tvrdnjama izvora Novosti, zasad nije u igri nikakva razmena vlasništva između Austrijanaca, kao vlasnika VIP mreže u Srbiji, i Dojče telekoma, kao firme koja poseduje deo akcija u grčkom OTE. "To je moguća opcija, ali samo kao operacija koja se vodi mimo aktuelnog tendera za prodaju većinskog paketa Telekoma Srbija", kaže taj izvor.

Joksimović: Danas kraj agonije

Predsednik sindikata Telekoma, Miroslav Joksimović, rekao je da veruje da će „agonija biti okončana danas“ i da je siguran da Austrijanci neće ponuditi 1,4 milijarde evra.
"Ili će se desiti novi produžeci i to u slučaju da Telekom Austrija ponudi 1,2 milijarde ili da OTE izađe iz Telekoma i zauzvrat uzme VIP. Druga opcija, ako se ovo ne desi, biće proglašavanje tendera neuspelim", ističe Joksimović. Ovakva prodaja nije ono što bi trebalo da se desi, napominje Joksimović, a mnogo bolje za državu bilo bi da zadrži strateško pravo nad operaterom, slično kao što je bilo sa OTE.

Ukoliko Austrijanci, ipak, izvagaju da im se isplati da povećaju ponudu, u vlasništvo bi dobili obavezu vraćanja dugova za kupovinu vodećeg operatera u RS „m:tela“, ali i 51 odsto akcija jednog od najprofitabilnijih preduzeća u Srbiji, jer je prihod Telekoma u 2010. bio gotovo 165 miliona evra.

Dug period oporavka od kupovine m:tela

Kupovina „m:tela“ u Republici Srpskoj izazvala je bujicu kritika u javnosti na račun onih koji su je odobrili, jer je okarakterisana kao „čisto politička“. U prilog tome je išla i suma od 696 miliona evra, koju je Telekom Srbija dao za 65 odsto akcija ovog operatera.
Ovaj novac se još uvek isplaćuje, a u Telekomu Srbija kažu za Danas da to čine redovno i da problema sa vraćanjem kredita (koji sami otplaćuju) neće biti. „Obaveze za kupovinu 65 odsto akcija Telekoma Srpske izvršavamo redovno, u skladu sa ugovorom. Od decembra 2007. do danas otplaćena je glavnica u iznosu od 439,9 miliona evra, plus kamate u visini od 83,5 miliona evra, kažu u Telekomu. Ostatak od 260 miliona evra, napominju u ovoj kompaniji, biće isplaćene do kraja maja 2012.

U Telekomu, ipak, ne kriju da će period povrata ove investicije biti relativno dug, ali i napominju da Telekom Srpska posluje izuzetno dobro. „Telekom Srpske beleži stalan rast broja korisnika i prihoda i održava izuzetno visok nivo profitabilnosti“, ističu u Telekomu.

Sa brendom m:tel Telekom RS ima oko 40 odsto učešća na tržištu mobilne telefonije u BiH, a u ukupnim prihodima Telekom grupe prošle godine učestvovao je sa oko 21 odsto. Telekom Srbije poseduje kompaniju Telekom Srpske u RS, u Bosni i Hercegovini, i Mtel u Crnoj Gori.

Grupa Telekom Srbija ostvarila je u 2010. godini neto dobit od 17 milijardi dinara što je bio rast od 27,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i najbolji poslovni rezultat u istoriji te kompanije.

Telekom Austrija posluje u osam zemalja, ima 22 miliona korisnika i 2010. godinu je završio sa 4,7 milijardi evra prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: