Državi pare za Telekom, Nemcima VIP

Vlada po svaku cenu hoće da proda Telekom Srbija i 31 odsto kapitala ove kompanije najverovatnije će prodati Telekomu Austrija po ceni od 840 miliona evra.

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Utorak, 03.05.2011.

00:01

Default images

Istovremeno, u Vladi to demantuju. Kako Blic saznaje, Vlada bi po drugi put mogla da produži rok za dostavljanje ponude.

Glavni razlog je to što se Telekom Austrija još dogovara sa Dojče Telekomom po kojoj ceni bi mobilnu mrežu VIP u Srbiji ustupili ovoj nemačkoj kompaniji u zamenu za još 20 odsto Telekoma Srbija.

Računica Austrijanaca je sledeća - Srbiji plaćaju 840 miliona evra za 31 odsto Telekoma, a preostalih 20 odsto Telekoma koji su u vlasništvu grčkog operatera OTE „plaćaju” ustupajući mobilnu mrežu VIP nemačkom Dojče telekomu, koji je manjinski vlasnik OTE. Tako rešavaju problem monopola u mobilnoj telefoniji koji bi imali u Srbiji (ako bi kupili Telekom Srbija, a ostala im mreža VIP) i ulaze u većinsko vlasništvo Telekoma Srbija, koji poseduje mobilne mreže u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Na ovaj način srpska vlada bi dobila željenu cenu za 31 odsto Telekoma, a Nemci bi dobili deo srpskog tržišta telekomunikacija.

Sa druge strane, Novosti pišu da se apsolutno se ne razmatra mogućnost da dođe do zamene vlasništva između Dojče telekoma, kao vlasnika dela grčkog OTE, za VIP, koji je u vlasništvu Telekoma Austrija i radi u Srbiji.

"Možda to i nije loša ideja, ali bi u potpunosti bila u suprotnosti sa zahtevima iz tendera. Tender je jasan, prodaje se 51 odsto akcija Telekoma“, tvrdi izvor Novosti u Vladi Srbije.

Taj list navodi i da produženje roka za poboljšanje ponude Telekoma Austrija nije donelo mnogo toga novog, pa je do pre nekoliko dana bilo gotovo izvesno da će Vlada morati da proglasi raspisan tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija neuspešnim.

"Vlada Srbije sigurno neće pristati da spusti cenu za svoj paket akcija, ali u poslednjih nekoliko dana grčki OTE, koji zajedno sa državnim akcijama prodaje svojih 20 odsto deonica u Telekomu, pokazuje spremnost da spusti cenu za svoj paket", tvrdi izvor Novosti.

On dodaje da je "moguće da se čitav posao završi tako da država Srbija dobije traženi iznos za svoj paket, a da Grci spuste cenu za akcije koje poseduju. Uostalom, njih nikako ne obavezuje zaključak Vlade Srbije kojim je i utvrđena minimalna cena od 1,4 milijarde evra za 51 odsto vlasništva u nacionalnom teleoperateru. Cena nije bila pominjana u tenderu".

Istovremeno je za Novosti, iz više izvora, potvrđeno da ponuda Austrijanaca nikako ne predviđa isplatu 1,4 milijarde evra za većinski paket akcija Telekoma Srbija. To Austrijanci jednostavno smatraju previsokom cenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: