Sindikati: Nema razloga za slavlje

Uoči ovogodišnjeg 1. maja - Međunarodnog praznika rada, sindikati su složni u oceni da nema mnogo razloga za slavlje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 30.04.2011.

14:24

Default images

Velika nezaposlenost, male plate, česta neisplaćivanja dohodaka, kao i sveukupan loš ekonomski i socijalni položaj radništva u Srbiji za predstavnike tri najveća sindikata - Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ), UGS "Nezavisnost" i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), nikako nisu razlog za obeležavanje tog praznika u šumi, uz roštilj i "opštu lumperajku".

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da nema nikakvih razloga za slavlje, budući da je Međunarodni praznik rada širom sveta prilika da radnici izađu na ulice i ukažu na težak položaj i probleme koji ih muče.

"Radnici u Srbiji ne slave ovaj praznik zato što imaju razloga, već što ga tradiconalno tako slave. Nema nikakvih razloga za slavlje", rekao je Orbović, čija sindikalna organizacija ove godine neće organizovati nikakva okupljanja ili proteste da bi vlastima i javnosti ukazali na težak položaj radništva.

On je mišljenja da ne postoji niko u Srbiji kome treba ukazivati na takav položaj radnika, već da svi faktori u društvu treba da krenu u rešavanje nagomilanih problema.
Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak rekao je da je situacija za radnike mnogo gora nego što je bila prošle godine, kao i da već godinama ne vidi razlog da se bilo šta slavi u Srbiji.

Međunarodni praznik rada, prema njegovim rečima, nije dan za slavlje, budući da su radnici obespravljeni u elementarnim pravima i da imaju mnogo razloga za brigu.

"Ovo praktično nije praznik rada, već nerada", naveo je Čanak, čiji sindikat takođe neće "izaći" na ulice, ali zbog toga što godinama ne uspeva da "ubedi" ljude da ga ne praznuju "lumperajkama u šumi".

I za predsednika ASNS Ranku Savić nema nikakvog povoda za slavlje, budući da radnici u Srbiji nemaju novca ni za, za njih tradicionalnu, proslavu - u izletištima, na pikniku.

"Ekonomski i socijalni momenat će ove godine mnogo više uticati na broj onih koji će uopšte i izaći na izletišta", ukazala je Savićeva i dodala da sindikalne organizacije nisu učinile sve da probude svest kod radništva da 1. maj predstavlja priliku da skrenu pažnju na sebe i svoj položaj, kao što to rade radnici širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: