Do autonomije preko ekonomije

Postaje li Vojvodina sve više ekonomsko pitanje a sve manje političko?

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 30.04.2011.

11:16

Default images

To bi se moglo zaključiti sudeći i po zatišju koje na političkoj sceni traje od usvajanja pokrajinskog Statuta, ali i po političkim kampanjama koje se trenutno vode.

Unija regiona Srbije temu decentralizacije izmestila je sa političkog na ekonomski teren. Međutim, sa brojkama i procentima ne barataju samo u stranci Mlađana Dinkića, koja se do sada, inače, nije bavila vertikalnom podelom vlasti.
Na poražavajućim ekonomskim pokazateljima ispravnost svojih političkih ideja dokazuju i drugi politički akteri, koji su u prethodnim godinama bili mnogo prepoznatljiviji nego danas po zalaganjima za jačanje vojvođanske autonomije.

No, biće da nije tome razlog samo statistika koja ukazuje na zaostajanje BDP-a Vojvodine ne samo za Beogradom, već i za centralnom Srbijom. Vojvođanska autonomija, naime, bila je i do sada na listingu predizbornih tema, gde je rabljena uglavnom u političke svrhe – bilo kao obećanje ili, pak, kao pretnja.

Šef vojvođanskih demokrata Dušan Elezović tvrdi da će i vojvođanska autonomija i jačanje lokalnog nivoa vlasti nakon narednih izbora sve više biti ekonomsko, a sve manje političko pitanje.

"Uveren sam da će u perspektivi u Srbiji generalno biti sve više ekonomskih, a sve manje političkih tema. U tom pogledu i pitanje vojvođanske autonomije, kao i funkcionisanje lokalnih samouprava, posmatraće se iz tog ugla", kaže Elezović za “Dnevnik”.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović smatra, međutim, da je autonomija Vojvodine “bila i ostala prevashodno političko pitanje, čije tretiranje zavisi od partijske opredeljenosti“. On je naveo da u tom pogledu postoje dva suprostavljena zahteva: Vojvodina kao federalna jedinica i, s druge strane, negiranje potrebe za autonomijom.

"Po meni, oba su nerealno i neadekvatno rešenje za Srbiju", kaže Bajatović, dodavši da ipak ne spori da je Vojvodina zaista sve više ekonomsko pitanje, „jer sve se prelama preko ekonomije u smislu stepena razvijenosti društva i životnog standarda građana“.
I po rečima predsednika pokrajinskog parlamenta Šandora Egerešija, socijalno-ekonomska kriza biće ključna tema narednih izbora.

"One stranke koje budu imale strateška rešenja, pa i kad je reč o procesu decentralizacije, imaće i uspeh", ocenio je Egereši.

On ukazuje i da autonomija više ne sme da bude tabu, već da je zadatak političkih elita da razveju starhove od narušavanja integriteta zemlje.

"Vojvodina mora da bude tema, jer je njena autonomija, kao i formiranje drugih regiona, u interesu cele Srbije i u ekonomskom i u političkom smislu U političkom smislu, pre svega zato što Srbija s autonomnom Vojvodinom ima veće šanse za brži put do Evropske unije", rekao nam je Egereši.

Republički poslanik i zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš smatra da će centralna tema sledeće kampanje ipak biti unapređenje životnog standarda građana Srbije. On je za “Dnevnik” kazao da će Vojvodina u izbornoj kampanji „biti onoliko prisutna koliko se bude insistiralo na tome da decentralizaciji i regionalizaciji mogu da doprinesu kvalitetu života građana”.

"Sve razvijene zemlje u Evropi, ali i u svetu, su decentralizovane", naveo je naš sagovornik, dodajući da će građani Vojvodine na narednim izborima imati mogućnost da biraju „između onih koji autonomiju uzimaju kao prioritet i onih koji se tom temom bave samo od izbora do izbora”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: