Ljajić: Neću da lažem da je bolje

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da je nestala srednja klasa, ne samo zbog ekonomske krize, već i zbog devedesetih i zbivanja nakon njih.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 30.04.2011.

00:06

Default images

Ljajić navodi da se razvoj jednog demokratskog društva temelji se upravo na srednjoj klasi.

On dodaje da je njeno ponovno formiranje nemoguće očekivati za kratko vreme, jer ono zavisi isključivo od ekonomskog razvoja države.

"Jasno je da nema dugotrajnog i stabilnog rešenja ni za nagomilane socijalne probleme bez ekonomskog rasta, a njega, nažalost, neće biti tako brzo. Naša realnost je ovakva kakva jeste, jer se, ponavljam, bavimo ne samo posledicama poslednjih godina, već i svih onih ranijih. Cehove i koji su drugi napravili plaćamo mi", kaže Ljajić. "Da je valjalo, ne bi meni dopalo", odgovara on na pitanje da li je teško voditi socijalni dijalog u Srbiji kada postoji toliko sindikalnih organizacija, nekoliko udruženja poslodavaca. Ljajić naglašava da ne bi mogao "s ovako skromnim budžetom da ispunim sva očekivanja čak ni da imam čarobni štapić".

"Često moj posao zaista izgleda kao borba s vetrenjačama, ali ne plačem niti kukam već pokušavam da nađem rešenje i da se rasprostirem onoliko koliko mogu s novcem kojim raspolažem. Pri tom se trudim da ništa nemoguće i nerealno obećavam. Zato pazim šta obećavam, jer je najgore dati nadu za koju unapred znaš da je lažna", kaže on.

Ministar dodaje da odlazi "tamo gde gori", ali da nikada ne obećava ništa što ne može ispuniti i što je van njegovih mogućnosti i resora.

"Za radnike koji ne dobijaju platu ili su ispod minimalca nema utehe i ja ih ne tešim lažima niti se trudim da im pričam bolje nego što jeste. Suština svega što radim jeste da pomognem najugroženijima da ne budu gladni, ali i da zajedno stvorimo pretpostavke za uspostavljanje jednog ekonomskog sistema koji je održiv i pravedan", napominje on.

Ljajić kaže da "sa ovakvim sistemom i ovakvim našim navikama, sa malom produktivnošću, nesavesnim poslodavcima… mi ne možemo izdržati globalnu svetsku utakmicu. Ne možemo izdržati čak ni utakmicu u regionalnim okvirima i zaista sve moramo okrenuti naglavačke kako bismo spremniji ušli u globalnu utakmicu".

"Moramo imati jasnu politiku zapošljavanja, prekvalifikacije, obrazovanja prema potrebama tržišta rada, nauku koja će pratiti privredu... Jedan lek za sve naše probleme ne postoji, ali početak lečenja bi mogala biti potpuna promena ekonomske politike, naših navika, sistema vrednosti... A to neće ići ni brzo ni lako", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: