Ljajić: Neću da lažem da je bolje

Novi Sad -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da je nestala srednja klasa, ne samo zbog ekonomske krize, već i zbog devedesetih i zbivanja nakon njih.

Izvor: Dnevnik
Podeli

Ljajić navodi da se razvoj jednog demokratskog društva temelji se upravo na srednjoj klasi.

On dodaje da je njeno ponovno formiranje nemoguće očekivati za kratko vreme, jer ono zavisi isključivo od ekonomskog razvoja države.

"Jasno je da nema dugotrajnog i stabilnog rešenja ni za nagomilane socijalne probleme bez ekonomskog rasta, a njega, nažalost, neće biti tako brzo. Naša realnost je ovakva kakva jeste, jer se, ponavljam, bavimo ne samo posledicama poslednjih godina, već i svih onih ranijih. Cehove i koji su drugi napravili plaćamo mi", kaže Ljajić.

Obećanja ispunjena, ali nedovoljna

Rasim Ljajić kaže da su "sva obećanja iz domena socijalne politike ispunjena, dakako u skladu s našim mogućnostima, a druga je stvar što ona nisu dovoljna za bolji život. Jednostavno, mi nismo mogli da utičemo na porast zaposlenosti, proizvodnje... svega onog što predstavlja lek za rešavanje ekonomskih problema. Naravno, uvek se može postaviti pitanje da li je moglo i trebalo više i bolje. Sasvim sigurno da jeste, ali je takođe sigurno i da bi posledice ekonomske krize, da nismo vodili ovakvu socijalnu politiku, bile mnogo i veće i teže za građane".

"Da je valjalo, ne bi meni dopalo", odgovara on na pitanje da li je teško voditi socijalni dijalog u Srbiji kada postoji toliko sindikalnih organizacija, nekoliko udruženja poslodavaca. Ljajić naglašava da ne bi mogao "s ovako skromnim budžetom da ispunim sva očekivanja čak ni da imam čarobni štapić".

"Često moj posao zaista izgleda kao borba s vetrenjačama, ali ne plačem niti kukam već pokušavam da nađem rešenje i da se rasprostirem onoliko koliko mogu s novcem kojim raspolažem. Pri tom se trudim da ništa nemoguće i nerealno obećavam. Zato pazim šta obećavam, jer je najgore dati nadu za koju unapred znaš da je lažna", kaže on.

Ministar dodaje da odlazi "tamo gde gori", ali da nikada ne obećava ništa što ne može ispuniti i što je van njegovih mogućnosti i resora.

"Za radnike koji ne dobijaju platu ili su ispod minimalca nema utehe i ja ih ne tešim lažima niti se trudim da im pričam bolje nego što jeste. Suština svega što radim jeste da pomognem najugroženijima da ne budu gladni, ali i da zajedno stvorimo pretpostavke za uspostavljanje jednog ekonomskog sistema koji je održiv i pravedan", napominje on.

Ljajić kaže da "sa ovakvim sistemom i ovakvim našim navikama, sa malom produktivnošću, nesavesnim poslodavcima… mi ne možemo izdržati globalnu svetsku utakmicu. Ne možemo izdržati čak ni utakmicu u regionalnim okvirima i zaista sve moramo okrenuti naglavačke kako bismo spremniji ušli u globalnu utakmicu".

"Moramo imati jasnu politiku zapošljavanja, prekvalifikacije, obrazovanja prema potrebama tržišta rada, nauku koja će pratiti privredu... Jedan lek za sve naše probleme ne postoji, ali početak lečenja bi mogala biti potpuna promena ekonomske politike, naših navika, sistema vrednosti... A to neće ići ni brzo ni lako", smatra on.

strana 1 od 400 idi na stranu