Dulić: Ili Vreoci ili nema struje

Svako ko odugovlači sa rešavanjem problema preseljenja naselja Vreoci dovodi u opasnost proizvodnju i snabdevanjem strujom cele Srbije, kaže Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 29.04.2011.

18:05

Default images

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je rekao da "preseljenje mora da se uradi u ovoj godini, jer ćemo ostati bez struje u 2013. godine".

Dulić je istakao da to više "ne može da se odlaže".

Prema njegovim rečima, Rudarski basen Kolubara je oko preseljenja uradio sve što je u skladu sa zakonom i izrazio očekivanje da će "ljudi koji budu preseljeni dobiti adekvatnu naknadu". Naselje Vreoci zbog širenja površinskih kopova Rudarskog basena Kolubara trebalo bi potpuno da bude izbrisano sa geografske karte. Preseljenjem Vreoca biće omogućen pristup rezervama od oko 600 miliona tona uglja koje se nalaze ispod naselja.

Izjava ministra Dulića usledila je nakon što su predstavnici Mesne zajednice Vreoci istakli u utorak da nisu protiv širenja kopova Kolubare i eksproprijacije imovine, ali da traže da taj proces bude sproveden po zakonu.

"Nismo protiv širenja kopova Kolubare. Nijednog trenutka se ne trudimo da to osporimo, ali tražimo da sve ide na legalan način i da se ljudima adekvatno nadoknadi šteta", poručio je predsednik Saveta Mesne zajednice Vreoci Slobodan Đokić.

On je istakao da bi domaćinstva trebalo prvo da se obeštete legalno i po zakonu, da se sklope ugovori o eksproprijaciji, zatim da se izvrši detaljna procena domaćinstva, pa da se onda pristupi ekshumaciji groblja u tom mestu.

Međutim, kako je rekao, redosled je u njihovom slučaju potpuno drugačiji, jer "ništa od toga nije urađeno, a vrši se atak na iseljavanje groblja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: