Dulić: Ili Vreoci ili nema struje

Beograd -- Svako ko odugovlači sa rešavanjem problema preseljenja naselja Vreoci dovodi u opasnost proizvodnju i snabdevanjem strujom cele Srbije, kaže Oliver Dulić.

Izvor: Beta
Podeli

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je rekao da "preseljenje mora da se uradi u ovoj godini, jer ćemo ostati bez struje u 2013. godine".

Dulić je istakao da to više "ne može da se odlaže".

Prema njegovim rečima, Rudarski basen Kolubara je oko preseljenja uradio sve što je u skladu sa zakonom i izrazio očekivanje da će "ljudi koji budu preseljeni dobiti adekvatnu naknadu".

Prema planu iz 2009. godine, predviđeno je da se Vreoci presele, a ne da se rasele, odnosno da se utvrdi lokacija za kolektivno preseljenje prema evropskim standardima na koju bi se premestili i crkva, dom zdravlja, ambulanta i sportski centar.

Naselje Vreoci zbog širenja površinskih kopova Rudarskog basena Kolubara trebalo bi potpuno da bude izbrisano sa geografske karte. Preseljenjem Vreoca biće omogućen pristup rezervama od oko 600 miliona tona uglja koje se nalaze ispod naselja.

Izjava ministra Dulića usledila je nakon što su predstavnici Mesne zajednice Vreoci istakli u utorak da nisu protiv širenja kopova Kolubare i eksproprijacije imovine, ali da traže da taj proces bude sproveden po zakonu.

"Nismo protiv širenja kopova Kolubare. Nijednog trenutka se ne trudimo da to osporimo, ali tražimo da sve ide na legalan način i da se ljudima adekvatno nadoknadi šteta", poručio je predsednik Saveta Mesne zajednice Vreoci Slobodan Đokić.

On je istakao da bi domaćinstva trebalo prvo da se obeštete legalno i po zakonu, da se sklope ugovori o eksproprijaciji, zatim da se izvrši detaljna procena domaćinstva, pa da se onda pristupi ekshumaciji groblja u tom mestu.

Međutim, kako je rekao, redosled je u njihovom slučaju potpuno drugačiji, jer "ništa od toga nije urađeno, a vrši se atak na iseljavanje groblja".

Srbija

Nove subvencije za gradove

Beograd -- Vlada Srbije tokom maja proširuje listu mesta „od posebnog državnog interesa“. Dotacije za investicije do 10.000 evra po radniku u još 11 lokalnih samouprava.

Srbija subota 30.04. 14:05 Komentara: 5
strana 1 od 400 idi na stranu