Cvetković: Telekom ne ide za izbore

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da novac od prodaje Telekoma Srbija neće biti potrošen za predizbornu kampanju.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

On dodaje da sredstva od te prodaje neće ići u ovogodišnji budžet.

Cvetković je rekao da je sigurno da novac od prodaje te kompanije neće biti nenamenski utrošen i da neće biti moguće zloupotrebe u trošenju.

"Mislim da je bojazan da će ta sredstva biti utrošena na neefikasan način, a naročito za vreme predstojećih izbora sledeće godine, potpuno lišena svake osnove", kazao je Cvetković i naveo da "kada bi transakcija (sa Telekomom) i bila obavljena u maju novac u ovoj kalendarskoj godini ne bi mogao da bude utrošen".

Apsolutno ništa nije gotovo

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže i da "apsolutno ništa nije gotovo" kada je reč o prodaji Telekoma Srbije. "Ono u šta sam ja ubeđen jeste da nećemo odustati od minimalne cene, a da li će to biti prihvaćeno ili ne ostaje da sačekamo i da vidimo. Ništa nije gotovo i ostaju obe opcije, koje su otvorene“, rekao je Cvetković.

Prema njegovim rečima, trošenje novca od Telekoma biće javno, a postoje ideje da ta sredstva delimično idu na servisiranje ranijih obaveza, a delom u investicije. On je rekao da privatizacija Telekoma nema nikakve veze sa finansiranjem budžeta jer je, kako je rekao, budžet stabilan a sredstva stižu kako je planirano.

Cvetković je kazao da Telekom Srbija u dugom roku ne treba da finansira državni budžet nego sav profit treba ulagati u poboljšanje tehničkih mogućnosti tog resursa.

Premijer je kazao da treba sačekati da se proces prodaje Telekoma Srbija završi i da izjave pojedinih političara, poput izjava lidera Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića koji je poručio kupcu da nije dobrodošao, štete državi. On je kazao da je postupak prodaje Telekoma vodjen transparentno, da se unapred nije znalo ko će biti kupac i da treba sačekati i videti da li će i ko biti kupac.

"Utoliko pre smatram ne samo nekorektnim, nego i štetnim po državu izjave pojedinih političara, a šef vaše stranke je na jednom velikom mitingu poručio budućem kupcu Telekoma da nije dobrodošao zato što je SNS protiv toga. Možete sada zamisliti kako je to pozitivno delovalo na sam proces privatizacije Telekoma", poručio je Cvetković posle obraćanja poslanice SNS-a Jorgovanke Tabaković.

Premijer je naveo da je privatizacija javnih preduzeća u interesu države i građana. "Verujem da će opozicione stranke shvatiti da treba privatizovati i Telekom i druga javna preduzeća", kazao je Cvetković i dodao da će privatna svojina biti osnova za razvoj srpskog društva.

Cvetković je napomenuo da će kompanija Telekom, koja je bila profitabilna u državnom vlasništvu, biti još profitabilnija u privatnom vlasništvu, koje je mnogo efikasnije. On je istakao da je u najboljem državnom interesu da se privatizuju sve kompanije, “i Jat, i sutra-prekosutra druge kompanije”, što bi dovelo do njihove veće efikasnosti i omogućilo veći životni standard građana.

DSS, NS i SRS protiv prodaje Telekoma

Poslanici DSS, NS i SRS ponovili su da se protive prodaji Telekoma Srbije, jer se radi o jedinom profitabilnom domaćem preduzeću i izrazili sumnju da će novac od njegove prodaje biti utrošen u predizbornu kampanju.

Poslanik DSS-a Nenad Popović je kazao da su telekomunikacije strateški važan resurs za razvoj domaće privrede, da Telekom Srbija zapošljava veliki broj radnika i kooperanata, a da je u 2010. ostvario profit od 17 milijardi dianra što je, rekao je, najveći uspeh u Evropi i predstavlja rast od 30 odsto u odnosu na 2009.

Premijer Cvetković je kazao da ni jedan od argumenata koji se odnose na to da je Telekom strateški resurs, da ima veliki broj radnika i ostvaruje profit dugoročno posmatrano ne mogu da opstanu. „Svaki od argumenata ima i svoju drugu stranu i svaki od tih argumenata se mogu opovrgniti na adekvatan način", kazao je Cvetković i dodao da je interes države da se kooperantni razvijaju jer njihovo zatvaranje unutar jednog kruga neće doprineti da postignu dobre rezultate.

Popović je rekao da je argumenat vlasti za prodaju Telekoma da je evropska praksa da takve kompanije budu u privatnom vlasništvu, što je Popović odbacio navodeći da su telekomunikacione kompanije u mnogim evropskim zemljama, poput Švajcarske, Finske, Norveške, Švedske, Italije… u vlasništvu države.

Drugi argument, kazao je Popović, bio je da Telekom ne može da izdrži konurenciju drugih telekomunikacionih operatera, što, prema njegovim rečima, ne stoji pošto je u prošloj godini imao rast od 30 odsto, profit od 17 milijardi dinara, a u isto vreme investirao je u nove tehnologije blizu 20 milijardi dinara.

I lider Nove Srbije Velimir Ilić smatra da nema opravdanih razloga za prodaju Telekoma, između ostalog, jer je njegova cena u vreme ekonomske krize manja, kao I zbog toga što je tender završen, i ne treba ići u dogovore sa jedinim ponuđačem.

"U vremenu ekonomske krize opala je cena akcija Telekoma. Sa druge strane, tender je završen i sada se ide na neke naknadne dogovore sa jedinim ponuđačem, kome se daje mogućnost plaćanja razllike u ceni na rate, što je nezakonito", rekao je Ilić.

Ilić je mišljenja da će novac, ukoliko Telekom bude prodat, verovatno biti potrošen na opstanak aktuelne vlade na vlasti još nekoliko meseci, na predizbornu kampanju, a neki manji deo na infrastrukturu.

I radikali se protive prodaji “jedinog profitabilnog preduzeća u Srbiji”, jer je, prema rečima poslanika SRS Vladana Jeremića to ekonomski pogubno, ali i protivustavno, jer strana kompanija ne može da bude vlasnik dobra od opštog interesa. Jeremić je rekao da ne veruje da će novac od prodaje te kompanije biti potrošen na transparentan način.

LDP: Kako će se potrošiti pare?

Za Liberalno demokratsku partiju (LDP) ključno je pitanje zašto se Telekom prodaje baš sada, i, naročito, kako će se u predizbornoj godini potrošiti novac od prodaje te kompanije, kaže poslanik LDP Ivan Andrić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković odbacio je navode opozicije da će novac od pradaje Telekoma Srbije biti potrošen na predizbornu kampanju, navodeći da će on biti utrošen na građane. On je rekao da su kritike opozicije neargumentovane i da bi opozicionari, među kojima je i veliki broj privrednika, trebalo da predlože alternativno rešenje kako Srbija u ovom trenutku da napuni budžet.

"Mi ni danas nismo dobili jasan odgovor na to pitanje, osim nekog načelnog odgovora koji nam je dao premijer Mirko Cvetković, jedinog koji je mogao da nam da, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi. Cvetković se generalno složio sa nama da novac ne treba da bude potrošen na socijalnu kupovinu sledećih izbora", rekao je Andrić.

Sa druge strane, naglasio je, nije ponuđen nikakav konkretan plan "koji smo očekivali i tražili".

"Bili bismo zadovoljni ako bi se pred javnost, najbolje u Skupštini, izašlo sa jasnim planom trošenja novca, kako bi i javnost i skupštinski odbori mogli da prate da li se pare troše po unapred utvrđenom planu, ili će biti bačene u bunar, kao od prethodnih privatizacija", poručio je Andrić.

Srbija

Nove subvencije za gradove

Beograd -- Vlada Srbije tokom maja proširuje listu mesta „od posebnog državnog interesa“. Dotacije za investicije do 10.000 evra po radniku u još 11 lokalnih samouprava.

Srbija subota 30.04. 14:05 Komentara: 5
strana 1 od 400 idi na stranu