Digitalizacija skuplja siromašnima

Beograd -- U domove širom Srbije za manje od godinu dana stići će digitalni TV signal. Digitalizacija televizije najviše će koštati siromašnije slojeve stanovništva.

Izvor: Novosti
Podeli

Za građane koji plaćaju kablovski TV digitalizacija može, bar privremeno, da prođe bez dodatnih troškova.

Operateri će taj signal verovatno konvertovati, pa će programi moći da se gledaju i na starim televizorima. Ali svi koji antenama „hvataju“ program, moraće da kupe dekoder digitalnog signala, ili da pazare nove, moderne televizore.

To će najviše osetiti seosko stanovništvo ili siromašniji u gradovima, jer oni, uglavnom, nisu pretplatnici kablovske TV. Država će pripremiti pomoć za 300.000 socijalno najugroženijih porodica, kako bi im omogućili kupovinu dekodera.

U prodavnicama tehničke robe tek su počeli da se pojavljuju televizori koji podržavaju drugu generaciju digitalnog signala, i to svega nekoliko modela, sa oznakom DVB-T2 i MPEG-4. Pri kupovini se treba dobro raspitati da li određeni model može da prima digitalni signal. Ovi TV prijemnici su među najskupljima na tržištu i koštaju od 60.000 dinara pa naviše.

Iako u Vladi pominju dekodere od 20 evra, kao i da će dogodine cena biti manja, upućeni kažu da ti uređaji ne mogu da se koriste za drugu generaciju digitalne TV, za koju se Srbija opredelila. Gledaoci će morati da kupe dekodere koji su skuplji od sto evra.

"Najpre je potrebno da gledaocima budu dostupni na tržištu TV prijemnici i dekoderi koji mogu da prime digitalni signal. Važno je i da država, kao što je najavila, obezbedi vaučere i subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, a posebno treba misliti o ruralnom stanovništvu, koje signal prima direktno antenom", upozorava dr Tanja Ćitić, glavna urednica RTS digitala.

Ona upozorava i da bi rokovi koje je država postavila mogli da budu pomereni, jer se u mnogim poslovima kasni.

Jasna Matić, državna sekretarka u Ministarstvu kulture, medija i telekomunikacija, međutim, najavljuje da će naša zemlja rokove za digitalizaciju ispuniti kada i EU, ali i zemlje regiona. To je važno, jer tako neće njihovi digitalni signali nadjačati naše analogne. Predviđeno je da u jednom danu naše televizije pređu sa analognog na digitalno emitovanje.

Kako bi se radilo što brže i bolje, u Srbiji su stručnjaci iz Bi-Bi-Sija, koji pomažu srpskim kolegama da se pripreme da već na jesen počnu sa emitovanjem probnog signala. Za digitalizaciju programa u Srbiji EU je obezbedila bespovratnu pomoć od 12,5 miliona evra i još deset miliona vrednu opremu. Prema rečima Jasne Matić, ostatak opreme biće kupljen iz kredita za koji će bankarske garancije dati Vlada Srbije.

strana 1 od 400 idi na stranu