Srbija ima uglja za još jedan vek

Ugalj će u Srbiji u narednih 100 godina ostati strateški energent, s obzirom na to da naša zemlja raspolaže rezervama uglja od oko 20 milijardi tona.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.04.2011.

14:47

Default images

"Uglja u Srbiji ima ze ceo ovaj vek, to je strateška mineralna sirovina za Srbiju," izjavio je pomoćnik za rudarstvo u ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Zlatko Dragosavljević.

Dragosavljević je istakao da će biti dovoljno uglja i za nove termoelektrane - TENT B3 i Kolubaru B.

Ta izjava je, međutim, protivrečna onome što je pre samo nekoliko dana izjavio ministar Oliver Dulić koji je upozorio da bi Srbija za nekoliko godina mogla da postane zavisna od uvoza struje, ukoliko se pod hitno ne prošire kopovi u Kolubari. Dulićev pomoćnik je naveo da u Srbiji najviše rezervi uglja ima na Kosovu i Metohiji - 14 milijardi tona, u Kolubari oko četiri milijarde i u Kostolcu oko 1,5 milijardi tona i dodao da je proizvodnja uglja najveća u Kolubari - 30 miliona tona godišnje, gde se proizvede 75 odsto ukupnog uglja u Srbiji, dok u Kostolcu iznosi sedam miliona tona.

Pomoćnik ministra za rudarstvo je ocenio da su u Srbiji potrebna nova ulaganja rudarskom sektoru i termoelektranama, kao i realnija cena uglja i struje, koja je najniža u Evropi.

EPS, kako je istaknuto na skupu, planira da do 2015. godine uloži devet milijardi evra i to četiri milijarde u revitalizaciju i održavanje postojećih postrojenja, a pet milijardi u izgradnju nova postrojenja.

Srbija godišnje uveze oko milion tona uglja, rekao je Dragosavljević i dodao da su u Kolubari i Kostolcu pripreme za početak sledeće grejne sezone ove godine dobro obavljene i da se ne očekuju problemi u snabdevanju potrošača ugljem.

Iako je za Srbiju razvoj industrije uglja, kao domaćeg resursa prioritetan, potrebno je izgraditi i magistralni gasovod "Južni tok" kroz našu zemlju, kao dodatni faktor energetske sigurnosti i bezbednosti Srbije, ocenio je Dragosavljević.

On je ukazao da će upotreba uglja, kao energenta, u svetu rasti zbog najnovijih katastrofa u japanskoj nuklearnoj elektrani i naveo da su procenjene rezerve uglja u svetu oko bilion tona.

Dragosavljević je rekao da očekuje da će Skupština Srbije na jesen usvojiti strategiju za upravljanje mineralnim sirovinama, a da bi u junu mogao da bude usvojen Zakon o energetici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: