Dulić: Za vode treba 5,5 mlrd. evra

Ohrid -- Srbija do 2013. treba da uloži 5,5 milijardi evra u izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i komunalne sisteme za očuvanje voda.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je rekao da bi time Srbija uskladila propise u toj oblasti sa evropskim i ispunila uslove za pridruživanje EU.

"Srbija je u lošoj situaciji, nedostaju joj materijalna sredstva, planovi i projekti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje voda", rekao je Dulić.

On je naglasio da sve zemlje u okruženju treba da naprave projekat kojim bi privukli novac od EU i drugih donatora za izgradnju regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Dulić je ukazao da su najveći zagađivači vode poljoprivreda i divlje deponije, kao i da se najveća količina otpadnih voda, koja se generiše u srpskim domaćinstvima, prečišćava na neprihvatljiv način, dok samo 35 odsto domaćstava ima kanalizacionu mrežu.

Ministar smatra da je neophodno da Srbija učestvuje na ovakvim skupovima i razvija saradnju sa okolnim zemljama, pošto 90 odsto voda koje prolaze kroz njenu teritoriju i koriste se za piće i u duge svrhe, dolazi iz drugih zemalja.

strana 1 od 400 idi na stranu