Petrović: Obuzdaćemo cene hrane

Vlada Srbije uskoro će doneti mere koje će u toku ove godine strukturno omogućiti da cene hrane ne predstavljaju ključni generator inflacije u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.04.2011.

12:10

Default images

To su zajednički najavili premijer Srbije Mirko Cvetković i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

Na pitanje kada će te mere biti donete, Petrović je kazao da će "to biti vrlo brzo", ali i istakao da ne želi da licitira sa datumima.

"Spremamo set mera, a jedan od razloga što one već nisu donete jeste što vrlo pažljivo analiziramo koji najbolji efekti tih mera mogu da budu", kazao je Petrović.

On je istakao da se pažljivo razmatra najbolji način na koji novac iz agrarnog budžeta može biti potrošen, sa jasnim ciljem povećanja ukupne poljoprivredne proizvodnje, promene strukture poljoprivredne proizvodnje, kao i podizanja stočarske proizvodnje. "Na taj način ćemo imati potrošnju, ako ne cele biljne proizvodnje, onda njenog najvećeg dela, pre svega kukuruza u našem stočarstvu", naglasio je Petrović.

"Stočarska proizvodnja u Srbiji čini samo 28,5 odsto ukupne (poljoprivredne) proizvodnje", ukazao je Petrović i dodao da je Srbija zemlja koja treba da ima učešće stočarske proizvodnje od 60 odsto, što bi omogućilo niže cene i veću zaradu za poljoprivrednike.

Petrović je istakao da će se vlada "svim silama boriti da stvori uslove za subvencionisanje kamata na kredite, pre svega za one koji bi trebalo da idu u stočarstvo, proizvodnju mleka i mesa, tov junadi, svinja".

On je napomenuo i da se nalazimo u situaciji "kada postoji globalna inflacija cena hrane u svetu, to nije stvar koja se odnosi samo na Srbiju".

"Cena pšenice je u prošloj žetvi za mesec dana porasla sa 130 na 250 evra (po toni), a slično je i sa cenama drugih žitarica i bazičnih poljoprivrednih proizvoda", kazao je Petrović.

Premijer Srbije Mirko Cvetković takođe je kazao da Vlada Srbije priprema mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, koja će proizvođačima u Srbiji omogućiti da tržišno posluju i proizvedu kvalitetnu hranu čija će cena biti prihvatljiva za stanovništvo.

Poljoprivrednim proizvodjačima u Srbiji, koja ima suficit u trgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda sa svetom, trebalo bi omogućiti da iskoriste trenutno vosoke cene na svetskom tržištu i ostvare veći devizni priliv, rekao je Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: