Prva srpska vetrenjača u Tutinu

Tutin -- Prva vetrenjača u Srbiji, snage 600 kilovata, puštena je u rad u selu Leskova u opštini Tutin, izjavio je predsednik te opštine Bajro Gegić.

Izvor: Tanjug
Podeli

U izgradnju vetrenjače slovenačko-srpska firma "Hidro vind" uložila je oko milion evra, a opština je obezbedila zemljište, rekao je Gegić.

On je naveo da je u planu da do kraja godine u toj opštini bude izgrađeno još sedam vetrenjača, jer tamošnja elektromreža može da prihvati toliko struje iz vetroelektrana.

Gegić je napomenuo da opština Tutin ima potpisane ugovore sa tim preduzećem za izgradnju ukupno 30 vetroelektrana, ali da je pre realizacije tih investicija potrebno završiti rekonstrukciju elektromreže da bi mogla da prihvati svu proizvedenu energiju.

Predsednik opštine Tutin je ocenio da će izgradnjom vetrenjača u tom kraju meštani imati stabilnije snabdevanje električnom energijom, istakavši veliki značaj dobijanja "čiste" energije iz vetra.

U Srbiji je moguće priključiti oko 1.000 megavata instalisane snage vetrogeneratora, a investitori su spremni da ulože oko 1,5 milijardu evra za izgradnju vetroelektrana u Srbiji.

Uredba o podsticajnim merama za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora važi do 1012. godine i one iznose 9,5 evrocenti po kilovatčasu, za ukupno 450 megavata.

U Evropi energiju vetra najviše koriste Nemci, Španci i Danci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu