Novi "rok" za Koridor 10 jul 2013.

Beograd -- Koridor 10 sigurno neće biti završen pre jula 2013. godine, a za nepune dve godine završeno je tek 20 kilometara puta u Vojvodini.

Izvor: Press
Podeli

U Savetu za infrastrukturu ipak tvrde da planiraju da do kraja mandata sadašnje Vlade makar započnu radove na svim deonicama koridora.

Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić priznao je prekjuče da Koridor neće biti završen tokom mandata ove Vlade, iako su se u više navrata mogla čuti obećanja nadležnih da će se to desiti do proleća 2012.

U preduzeću „Koridor 10", ipak, kažu da je "ugovorom o zajmu sa Svetskom bankom definisano da će Koridor 10 biti izgrađen do kraja 2015. Dinamikom koju smo ostvarili to ćemo omogućiti znatno ranije".

Mirko Cvetković, 11. maj 2009.
- Za mesec dana počinju radovi na južnom kraku koridora i time će biti ispunjen ovogodišnji plan - završetak 40 kilometara. Žao mi je što u proteklim godinama nije rađeno bar po toliko kilometara autoputa godišnje, jer bi u tom slučaju veliki deo Koridora 10 već bio završen.
Milutin Mrkonjić, 26. maj 2010.
- Stvari držim pod kontrolom, radove više ništa neće zaustaviti. Ne osećam se krivim za kašnjenje Koridora 10, jer kašnjenja nema. Radove ništa neće zaustaviti. Ako u tome ne uspem - podneću ostavku. Koridor će, tvrdim, biti završen do 1. maja 2012.
Oliver Dulić, 4. april 2011.
- Posao nije išao po planu, jer je bilo nedostataka u organizovanju građevinaca. Bilo je problema i sa prevozom materijala.

"Očekujemo da tokom 2011. budu okončane druga traka autoputa Horgoš - Novi Sad i deonica Subotica-Kelebija, a u 2012. obilaznica oko Beograda. Tokom 2012. trebalo bi da bude završen i krak Niš-Dimitrovgrad, a sve preostale deonice na autoputu E-75 godinu dana kasnije", kažu u „Koridoru 10".

Međutim, izvor Presa kaže da nije sve tako jednostavno. "Trenutno je plan da radovi budu završeni do juna 2013, ali to se ne objavljuje jer bi mogli da nastanu novi problemi na nekim deonicama kao što je Grdelička klisura, pa bi opet moglo da se kasni. Ni eksproprijacija nije svuda završena. Ako bude dovoljno novca, ona bi mogla da bude kompletirana za pola godine", kaže naš izvor.

Ministar Dulić je prekjuče objasnio da je bilo mnogo tehničkih problema sa domaćom operativom koja je radila u Vojvodini. Tako, na primer, nije bilo dovoljno železničkih kompozicija da bi se doturio kamen na severni krak Koridora 10.

Međutim, on nije želeo da navede koji su još problemi mučili građevince. O tome nije hteo da govori ni Milan Bojović, direktor „Puteva Užice", kompanije koja predvodi radove na severnom kraku.

Ni ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, koji je prvi najavio da ćemo poslednje radove na koridoru videti u maju 2012. godine, nije hteo da komentariše zbog čega se kasni sa radovima.

Prema našim izvorima, Vlada Srbije već duže vreme zna da Koridor 10 neće biti gotov na vreme, a toga je svestan i sam predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi na čelu Saveta za infrastrukturu. Zato je sada na snazi rezervni plan, po kojem u mandatu ove Vlade treba da počnu radovi na svim deonicama.

"Što se tiče severnog dela koridora, plan je da do jula profunkcioniše za saobraćaj trasa kroz Vojvodinu, kao i most kod Beške. Na jugu zemlje, do kraja mandata Vlade biće završeni projektna dokumentacija, tenderi, eksproprijacija i radovi će početi na svim deonicama", kaže izvor Presa.

Kasni i Koridor 11, radi se u Nepričavi

Radovi na izgradnji budućeg autoputa Beograd - Južni Jadran, na deonici od Lajkovca do Uba, koje je u julu prošle godine pompezno otvorio ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, debelo kasne.

Zbog finansijskih problema PZP Beograd, člana konzorcijuma koji gradi tu deonicu, došlo je do zastoja radova u ubskoj opštini.

Na deonici dugoj 12,6 kilometara radi se jedino u Nepričavi. "Izvođači radova su u dugom zimskom snu i radovi su posustali", kaže zamenik predsednika opštine Ub Sava Sarić. U Nepričavi je angažovano 250 radnika, a do sada su postavljeni šipovi za šest mostova.

Zvaničnu informaciju o tome zašto kasne radovi nismo uspeli da dobijemo. U preduzećima koja izvode radove kažu da im je zabranjeno da govore, dok se Ministarstvo infrastrukture, pored obećanja da će nam dostaviti odgovore na brojna pitanja, nije oglasilo.

Kako nezvanično saznaje Pres, novi nosilac projekta na izgradnji deonice od Lajkovca do Uba, „Putevi Užice", tražiće izmenu postojećeg projekta, što bi dodatno produžilo rok za završetak radova.

Vesti

strana 1 od 9235 idi na stranu