Regulisanje cena i za mobilne

Prodaja Telekoma Srbija austrijskom operatoru dovešće do toga da će i na tržištu mobilne telefonije morati da se propisuju maksimalne cene.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 01.04.2011.

00:06

Default images

Izvor Danasa u vladi Srbije navodi da su se uslovi za to su se možda već i sada stekli, a eventualna prodaja Telekoma jedinom ponuđaču samo će ubrzati odluku.

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) pre nekoliko meseci je najavila da će analizirati svih sedam tržišta u sektoru telekomunikacija da bi utvrdila gde je sve neophodno obaviti regulaciju.

Situacija u kojoj na tržištu postoji dominantni operator kojem Ratel propisuje cene na osnovu kalkulacije objektivnih troškova te kompanije već neko vreme postoji u fiksnoj telefoniji i kablovskoj televiziji.

Kako kaže naš izvor, broj korisnika odnosno udeo na tržištu koji jedan operator ima nije jedini kriterijum da se regulator odluči za propisivanje maksimalnih cena. Postoji čitav niz parametara odnosno čak 20 i analizira se kako operator posluje, da li ima neke pogodnosti i slično.

Zbog toga do sada nije bilo regulisanja cena u mobilnoj telefoniji iako Telekom drži više od polovine tržišta i možda ni sada ne bi bilo potrebe za takvim potezom, ali, navodi naš izvor, ukoliko bude došlo do prodaje Telekoma doći će se u situaciju da postoje dva operatora sa istim vlasnikom što bi ipak moralo da zahteva propisivanje cena, kako ne bi bilo sumnje da dolazi do dogovaranja.

Na pitanje da li bi tako država napravila problem vlasnicima kompanija koje su izuzetno profitabilne jer bi im to smanjilo zaradu, naš sagovornik navodi da se propisuju maksimalni iznosi na osnovu analize troškova koje imaju. „Cenama koje se odrede njima su pokriveni ti troškovi. Može da se razgovara o njihovim maržama i investicijama, ali ne može se dozvoliti da 'deru' korisnike“, navodi naš izvor.

On objašnjava da nije sigurno da bi samo najvećem operatoru na tržištu bile nametnute maksimalne cene jer broj korisnika nije jedini kriterijum. S druge strane, ukoliko bi samo najveći operator imao regulisane cene, preostala dva morala bi da ga prate jer ne bi mogle sa svojim cenovnicima da idu mnogo iznad glavnog igrača na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: