Tužba zbog novog roka za Telekom?

Beograd -- Vlada Srbije prekršila je pravila tendera za kupovinu Telekoma time što je Austrijancima dala dodatni rok za popravljanje ponude, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: Press
Podeli

Oni navode da postoji čak i opasnost od tužbe ostalih kompanija koje su otkupile dokumentaciju.

Ekonomista Milan Kovačević naglašava da je opasnost od tužbe realna i da do toga lako može da dođe, pogotovo ako Vlada odluči da Telekomu Austrija proda naš Telekom za manje od traženih 1,4 milijarde evra.

"U tom slučaju, bilo koja od kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju može s pravom da kaže da bi i ona dostavila ponudu da je znala da može da ponudi i manje od toga što se tenderom tražilo", objašnjava Kovačević i ističe da je tender odmah trebalo proglasiti neuspešnim.

S njim se slaže i bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić. Ona navodi da "Vlada nije imala pravo da Telekomu Austrija da rok od 15 dana da poboljša ponudu".

"Njihova ponuda je izuzetno loša i neozbiljna i pokazuje da ova firma ne bi bila dobar vlasnik. Vlada je obmanula i građane i potencijalne kupce", kaže ona i napominje da je svakako mimo zakona i uobičajenih pravila da neko menja uslove tendera u zavisnosti od toka pregovora koji se u međuvremenu vode u tajnosti.

"Tender mora da bude transparentan i precizno definisan, a sve ovo deluje kao da je unapred dogovoreno kome će Telekom biti prodat", ističe Smiljanićeva.

Nešto slično tome za B92 je izjavio i bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu