Usvojen Zakon o socijalnoj pomoći

Beograd -- Skupština Srbije je usvojila Zakon o socijalnoj zaštiti koji, prema rečima predlagača, predviđa povećanje broja korisnika socijalne pomoći.

Izvor: Beta
Podeli

Zakon predviđa i veće novčane iznose za najsiromašnije i razvoj usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou.

Prema ranijim navodima predstavnika Ministarstva rada i socijalne politike, primena zakona povećaće broj korisnika socijalne pomoći za 40 do 60 odsto, odnosno za najmanje 80.000 građana.

Zbog povećanih iznosa i većeg broja korisnika izdvajanja iz budžeta biće veća za oko 70 odsto. Za sprovođenje zakona u državnom budžetu je izdvojeno 2,7 milijardi dinara.

Više novca će pre svega dobijati višečlana domaćinstva, ona u kojima su svi članovi nesposobni za rad i samohrani roditelji.

Zakon predviđa razvoj usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, za šta će opštine i gradovi dobijati posebna sredstva iz budžeta za otvaranje dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, domova za stare i razvoj usluga pomoći u kući.

Takođe, utvrđeno je povećanje izdavajanja i za one koji već koriste socijalnu pomoć. Predviđeno je i da ustanove socijalne zaštite mogu otvoriti i privatna lica, ali uz prethodno licenciranje i redovnu kontrolu kvaliteta usluga.

Zakon predviđa i dalji razvoj i podsticaj hraniteljstva, kako bi što veći broj dece bez roditeljskog staranja napustio institucije.

strana 1 od 418 idi na stranu