Obradović: Štrajk od sutra prošlost

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da će od petka, 1. aprila, sve škole u Srbiji raditi "punim kapacitetom".

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.03.2011.

12:50

Default images

"Dobra vest za sve nas u prosveti i u Srbiji je to da će od sutra sve škole raditi punim kapacitetom", rekao je Obradović.

Upitan da li će krajem aprila đaci imati redovan prolećni raspust, Obradović je rekao da "ništa od planova za učenje u ovom polugodištu nije dovedeno u pitanje".

Predstavnici Vlade Srbije i tri reprezentativna sindikata prosvete potpisaće sutra Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti i prekidu štrajka, najavljeno je iz vlade.

Sindikat prosvete Nezavisnost i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučili su da privremeno prekinu štrak i u načelu prihvate Sporazum, baš kao i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Plate prosvetnih radnika trebalo bi da budu povećane za prvi kvartal ove godine više od planiranih 2,95 odsto, a za celu godinu više od 7,2 odsto, navodi se u Sporazumu Vlade Srbije i sindikata.

Vlada Srbije se obavezala da će zaposlenima u prosveti, koji prime umanjenu platu zbog manjeg broja ostvarenih časova usled štrajka i/ili nezakonite obustave rada, odmah to nadoknaditi kada direktori škola dostave školskim upravama izveštaje da su časovi nadoknađeni, što treba da bude realizovano do 20. aprila.
Sindikat prosvete Nezavisnost odlučio je da od sutra normalizuje nastavu u školama i da časovi traju 45 minuta, kaže predsednik tog sindikata Tomislav Živanović. On je naveo da je taj sindikat doneo odluku da se stavi van snage odluka o štrajku, doneta 25. decembra 2010. godine, s mogućnošću njenog ponovnog aktiviranja, ukoliko sutra vlada ne usvoji Sporazum koji je sa sindikatima usaglašen u ponedeljak, 28. marta.

"Časovi će od sutra trajati 45 minuta, a dokle će se nastava održavati na taj način, zavisi od toga da li će sutra biti potpisati Sporazum o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti", dodao je Živanović.

Član Predsedništva granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Ružica Todić kaže da se sutrašnja normalizacija nastave ne može nazvati "ni prekidom, ni zamrzavanjem štrajka", jer pojam "stavljanje van snage odluke o štrajku" ne postoji u Zakonu o radu, niti u Zakonu o štrajku.

Glavni odbor Sindikata radnika u prosveti odlučio je da prekine štrajk, što znači da će njegovi članovi od sutra držati časove po 45 minuta, a ne kao do sada, po 30 minuta. "Prekida se štrajk i od sutra se radi 45 minuta. Ako predstavnici Vlade usvoje naše primedbe, mi ćemo sutra potpisati sporazum", rekao je predsednik tog sindikata Slobodan Brajković.

Govoreći o tim primedbama, Brajković je rekao da će Sindikat tražiti da niko od štrajkača ne snosi nikakve nikakve posledice i da se precizira na koji način da će biti nadoknadjeni časovi i isplaćen deo zarade koji je nastavnicima i profesorima oduzet zbog štrajka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: