EPS: Struja morala da poskupi

Struja će od sutra poskupeti u proseku za 15,1 odsto, a iz EPS-a poruluju da je to povećanje cene neophodno za nastavak investicija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.03.2011.

11:13

Default images

Poskupljenje za domaćinstva iznosi 13,5 odsto, a istovremeno će se od sutra biti odobravan i popust od 11,89 odsto za mesečnu potrošnju do 350 kilovat-časova.

Struja će poskupeti na 6,83 dinara (6,6 evrocenti) po kilovat-času sa uračunatim PDV-om, dok će za domaćinstva kilovat-čas iznositi 6,54 dinara, a za industriju 5,91 dinar.

Novom cenom struje nadoknađen je gubitak vrednosti kilovat-sata zbog inflacije u poslednjih godinu dana, navodi se u saopštenju EPS-a i dodaje da je od poslednje korekcije cene struje 1. marta 2010. do 1. aprila 2011. inflacija iznosila oko 12 odsto. EPS procenjuje da zbog primene novog popusta od 11,89 odsto gotovo milion i po domaćinstava ili skoro polovina svih domaćinstava u Srbiji, koja mesečno troše do 350 kilovat-časova, neće imati povećane račune za struju.

Uz taj popust za racionalnu potrošnju struje, EPS će odobravati i popust od pet odsto na ime redovnog plaćanja računa, pa će tako ukupan popust za kupce koji racionalno troše i redovno plaćaju račune za struju iznositi oko 16,89 odsto.

Popusti će biti još veći za socijalno ugrožene kategorije kupaca, kojima će računi praktično biti umanjeni od 40 do 45 odsto, jer oni uz navedena dva imaju pravo i na popust od 35 odsto na ime svog socijalnog statusa, saopštio je EPS.

S obzirom na to da je prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u Srbiji ispod 400 kilovat -časova, očekuje se da će novi popust podstaći i racionalnu potrošnju struje i da će još veći broj domaćinstava imati umanjene račune.

Uslovi koje potrošač treba da ispuni da bi iskoristio sve navedene popuste su da ima mesečnu potrošnju do 350 kilovat-časova, da nema dugovanja za struju i da obaveze izmiruje do roka za plaćanje koji je naznačen na računu.

Za ostvarivanje ovih popusta kupac ne treba da dolazi u distribuciju, jer će se popusti automatski obračunavati na osnovu podataka o izmirivanju obaveza, potrošnji i socijalnom statusu, prema evidenciji centara za socijalni rad.

Novouvedeni popust od 11,89 odsto će važiti dok nadležni državni organi ne urade Nacionalni program za zaštitu ugroženih potrošača. Taj program će biti u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i sa Direktivama EU o rešavanju pitanja tzv. energetskog siromaštva.

Marković: Sad ima za investicije

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je da je poskupljenje struje neophodno za nastavak investicija i dodao da je EPS pozvao strane proizvođače elektroopreme da investiraju u Srbiju da bi se pokrenuo proizvodni ciklus u zemlji.
EPS je pozvao investitore da učestvuju u izgradnji svojih postrojenja i fabrika ili u privatizaciji domaćih kompanija, koje su u teškom stanju, kako bi bio pokrenut proizvodni ciklus opreme, delova i usluga koje su potrebni Srbiji u narednom periodu, rekao je Marković.

Reč je o kompanijama koje spadaju u 18 najvećih iz celog sveta i imale su poslovnu saradnju sa EPS-om poslednjih 30 godina, u vrednosti većoj od pet milijardi evra, naveo je Marković u izjavi za Jutarnji dnevnik Radio-televizije Srbije.

"Toliko smo im plaćali za usluge i opremu. Sada je korisno za EPS da oni deo tih sredstava investiraju u zemlju", rekao je Marković, dodajući da "tim potezom nikako ne ugrožavamo domaće proizvodjače, već bi strane investicije bile dobra injekcija za domaću privredu".

I strane kompanije bi imale korist, dobile bi osiguranje elektroprivrednog tržišta u Srbiji na duži rok, kontinuitet saradnje sa EPS-om, kao i bolji pristup regionalnim tržištima, objasnio je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: