Beko: Barać mi ugrožava bezbednost

Premijerov potez da na pismo Milana Beka kojim on traži zaštitu od Vlade reaguje odmah, za Vericu Barać jasan je signal da premijer i vlada štite tajkune.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

00:07

Default images

Ona objašnjava da je Cvetković pozivom Savetu za borbu protiv korupcije da se izjasni o Bekovim optužbama pokazao da vlast štiti tajkune, a ne državne institucije.

Savet će, najavljuje Baraćeva, uzvratiti Vladi odgovorom koji će je podsetiti na sve izveštaje, procene počinjene štete po državu i njene građane zbog činjenice da Vlada niti bilo koja druga državna institucija nisu na njih reagovale. I ne samo to, već su ignorisale i tužbe i pritiske koje Savet trpi od tajkuna. Nereagovanje državnih institucija, kako objašnjava, dovelo je do neverovatne situacije da oni koji su morali da ogovaraju za nezakonitosti sada traže zaštitu od Vlade.

"Savet je zbog Luke Beograd podneo protiv Beka krivičnu prijavu pre više od godinu dana uz svu potrebnu dokumentaciju, ali tužilaštvo ništa nije preduzelo. Godinama se po našim prijavama ne preduzima niti jedan procesni korak, ali kada Beko tuži mene zbog navoda u izveštajima, to je nešto što sud brzo i efikasno procesuira", kaže Baraćeva.

Beko u pismu premijeru navodi da se već duže vreme krše njegova ljudska i građanska prava, a kap je, kaže, prelila čašu kada je Savet za borbu potiv korupcije objavio u Politici oglas "Odgovor na neistine Milana Beka iznete na B92".

"Nezabeležen je slučaj da se jedna moderna država putem plaćenog novinskog oglasa u uglednim novinama 'obračunava' i upušta u polemike sa svojim građanima. Zvuči neverovatno da je Vlada Srbije odobrila finansijska sredstva za ovaku aktivnost samo da bi ukazala na neistine Milana Beka, kako je to predstavio visoki funcioner Vlade Srbije (Verica Barać)", navodi se u pismu Milana Beka.

Slična pisma Beko je, kaže, poslao i na druge adrese, na primer ministarke pravde i obudsmana. U pismu je Beko nabrojao prava koja su mu ugrožena - sloboda mišljenja, pravo na dostojanstvo, pravno na nepovredivost psihičkog integriteta, pravo na imovinu, pravo na zaštitu podaka o ličnosti.

Savet - "čir" na vladinom telu

Urednica ekonomije u časopisu NIN Radojka Nikolić kaže da momentalana reakcija premijera na pismo Milana Beka pokazuje da je Beko moćan čovek, koji bez sumnje može da sebi dozvoli da se žali na Savet i da dobije reakciju premijera.
Prema njenim rečima, to pokazuje svojevrsni cinizam u odnošenju vlade prema telu koje je sama formirala, a na čiji rad i ne obraća mnogo pažnje. „Vlada ima telo koje je formirala da bi njoj signalizirali na korupciju, koje pravi čitave analize a vlada to ne uzima u razmatranje, ili to uradi jednom ili dva puta godišnje i uopšte ne reaguje. To je potpuna besmislica, zašto ga onda ne ugasi“, kaže Nikolićeva.

Ona ujedno i odgovara da bi vlada vrlo rado ukinula Savet, koji je, kako je ocenila „čir“ na njenom telu, ali da je u tome sprečava autoritet institucije Saveta, koji je izgradila predsednica Verica Barać.

„Mislim da je Verica Barać uspela da napravi profesionalni autoritet, da podigne Savet na nivo institucije, što je jako dobro i da je uticaj u javnosti i medijima toliki, da bi negovo gašenje izazvalo odijum javnosti i zbog toga vlada ne može da ga ugasi“, kaže urednica ekonomije u NIN-u.

Prema njenim rečima, Savet ima ulogu nepodmitljivog društvenog kontrolora, zahvaljujući Verici Barać, koja je uspela da to vladino telo svojom neprekidnom i argumenotvanom borbom i sa neverovatnom hrabrošću postane neizbežna društvena institucija.

Sa druge strane, u kabinetu premijera Cvetkovića navode da je reč o uobičajenoj proceduri. "Kada je reč o pismu koje je premijeru uputio Milan Beko postupljeno je po ustaljenoj proceduri. Sve predstavke koje stignu premijeru, kabinet prosleđuje Vladinim institucijama na koje se odnose. Tako je bilo i u ovom slučaju", saopšteno je iz premijreovog kabineta.

Inače, u poslednjih mesec dana Milan Beko je tri puta tužio Vericu Barać, a u poslednjoj tužbi, tražio je da se sa zvanične veb-prezentacije Saveta skloni krivična prijava koja je podneta u vezi sa preuzimanjem akcija Luke Beograd, jer je, kako navodi, taj dokument o njemu u javnosti stvara slika "okorelog kriminalca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: