Beko se žali Cvetkoviću na Baraćevu

Beograd -- Biznismen Milan Beko je početkom marta zatražio od predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da ga zaštiti od rada Saveta za borbu protiv korupcije.

Izvor: B92, Blic
Podeli

Naime, Savet, kako je naveo Beko, već duže vreme krši njegova ljudska i građanska prava.

Pismo u kome, između ostalog, tvrdi da je stvorena atmosfera linča u javnosti zbog koje je zabrinut za bezbednost svoje porodice, Beko je Cvetkoviću uputio 3. marta.

Navodeći detalje pisma, NIN piše da je premijer, koji se nijednom do sada nije oglasio povodom brojnih pritisaka na rad Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, niti ikada javno podržao rad tog tela, promptno reagovao na žalbu poznatog biznismena, zatraživši da se Savet za borbu protiv korupcije izjasni o Bekovoj optužbi.

Novosti "napale" Vericu Barać

Početkom februara, list Novosti, koji je navodno u vlasništvu Milana Beka, je objavio tekst u kome "proziva" Vericu Barać zbog njenih visokih primanja, kao i, kako je navedeno, nejasnoća "šta Srbija konkretno dobija od njenog angažovanja". Taj tekst osudila su, inače, novinarska udruženja navodeći da predstavlja sramno kršnje svih profesionalnih standarda.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je da je reč o još jednom pritisku tajkuna na rad Saveta, i to, ovoga puta, direktno preko Vlade. Ona je najavila da će Savet odgovoriti premijeru i Vladi.

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je u februaru od državnih institucija da ispitaju poreklo i tokove novca srpskih tajkuna koji su kupovali preduzeća i naveo da je prodajom nekoliko preduzeća koja je kupio beogradski biznismen Milan Beko država izgubila desetine miliona evra.

"Dok se poreklo i tokovi novca ne otkriju ostaće skriveno koga sve i na koji način kontroliše Beko i ostali tajkuni, a Srbija će ostati zemlja zaraboljena korupcijom u kojoj svi građani, osim političkih elita i tajkuna, žive ili na ivici siromaštva ili u potpunom siromaštvu", upozorio je tada Savet.

Nedugo zatim, Milan Beko je podneo tužbu protiv predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać i zatražio naknadu materijalne štete od dva miliona dinara.

On je u tužbi naveo da je Barać "bez ikakvog osnova i dokaza iznela čitav niz neistinitih i ozbiljnih optužbi na račun tužioca i njegovog poslovnog delovanja, inkriminišući ga kao monopolistu koji putem korupcije zaključuje nedozvoljene ugovore i ostvaruje profit".

strana 1 od 418 idi na stranu