Pajtić pravi tunel kroz Frušku Goru

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će iduće godine početi izgradnja tunela kroz Frušku goru, koja bi koštala 38 miliona evra.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.03.2011.

15:03

Default images

Gradnja tunela je deo takozvanog master plana razvoja te najveće panonske planine u narednoj deceniji.

"Prvi veliki projekat tog master plana biće tunel kroz Frušku goru, koji je i jedan od prioriteta infrastrukturnog razvoja čitave pokrajine. Tunel je važan iz privrednog i ekološkog ugla, povezaće Bačku i Srem i osloboditi Frušku goru izduvnih gasova motornih vozila i drugih zagađenja", kazao je Pajtić. Prema njegovim rečima, realizacija čitavog master plana u narednih 10 godina koštala bi 868 miliona evra, što će se finansirati iz državne i kase javnih preduzeća, kao i iz evropskih fondova i privatnih kompanija.

"Kada smo pre nešto više od pola godine preuzeli nadležnosti nad Nacionalnim parkom 'Fruška gora' istakli smo da želimo da to bude najuređeniji nacionalni park u našoj zemlji, da od Fruške gore stvorimo polugu daljeg razvoja Srema i cele Vojvodine", rekao je Pajtić predstavljajući plan održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2022. godine.

Pajtić je ukazao da je za tako kratko vreme, zahvaljujući potencijalima Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinskih institucija i opština koje gravitiraju Fruškoj gori, urađena obimna studija, koja će se uskoro naći na javnoj raspravi, a u Skupštini Vojvodine bi, kao zvanični dokument, trebalo da bude usvojena oktobra ove godine.

"Time će se stvoriti uslovi za realizaciju sveobuhvatnog master plana razvoja Fruške gore, prvog u istoriji, koji na jedinstven način sagledava sve potencijale te planine, definiše izvore finansiranja i kapacitete nacionalnog parka", zaključio je Pajtić, koji je i predsednik radne grupe zadužene za izradu tog plana.

O dokumentu su govorili i njegov zamenik u toj radnoj grupi, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, zatim prorektor Univerziteta Radovan Pejanović i direktor NP "Fruška gora" Dobrivoje Antonić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: