Pajtić pravi tunel kroz Frušku Goru

Novi Sad -- Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je da će iduće godine početi izgradnja tunela kroz Frušku goru, koja bi koštala 38 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gradnja tunela je deo takozvanog master plana razvoja te najveće panonske planine u narednoj deceniji.

"Prvi veliki projekat tog master plana biće tunel kroz Frušku goru, koji je i jedan od prioriteta infrastrukturnog razvoja čitave pokrajine. Tunel je važan iz privrednog i ekološkog ugla, povezaće Bačku i Srem i osloboditi Frušku goru izduvnih gasova motornih vozila i drugih zagađenja", kazao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, realizacija čitavog master plana u narednih 10 godina koštala bi 868 miliona evra, što će se finansirati iz državne i kase javnih preduzeća, kao i iz evropskih fondova i privatnih kompanija.

"Kada smo pre nešto više od pola godine preuzeli nadležnosti nad Nacionalnim parkom 'Fruška gora' istakli smo da želimo da to bude najuređeniji nacionalni park u našoj zemlji, da od Fruške gore stvorimo polugu daljeg razvoja Srema i cele Vojvodine", rekao je Pajtić predstavljajući plan održivog razvoja Fruške gore od 2012. do 2022. godine.

Pajtić je ukazao da je za tako kratko vreme, zahvaljujući potencijalima Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinskih institucija i opština koje gravitiraju Fruškoj gori, urađena obimna studija, koja će se uskoro naći na javnoj raspravi, a u Skupštini Vojvodine bi, kao zvanični dokument, trebalo da bude usvojena oktobra ove godine.

"Time će se stvoriti uslovi za realizaciju sveobuhvatnog master plana razvoja Fruške gore, prvog u istoriji, koji na jedinstven način sagledava sve potencijale te planine, definiše izvore finansiranja i kapacitete nacionalnog parka", zaključio je Pajtić, koji je i predsednik radne grupe zadužene za izradu tog plana.

O dokumentu su govorili i njegov zamenik u toj radnoj grupi, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, zatim prorektor Univerziteta Radovan Pejanović i direktor NP "Fruška gora" Dobrivoje Antonić.

Vesti

strana 1 od 9238 idi na stranu