Koalicija: Provera Dulićeve imovine

Beograd -- Koalicija za nadzor javnih finansija zatražila je od Agencije za borbu protiv korupcije da utvrdi imovinsko stanje ministra Olivera Dulića.

Izvor: Beta
Podeli

Ta nevladina organizacija zatražila je proveru imovinskog stanja svih čelnih ljudi Ministarstva životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva i Građevinske direkcije Srbije i sa njima povezanih lica.

"Na koji način i u kojoj meri se uvećala imovina funkcionera u dve ključne institucije koje deluju u oblasti građevinarstva, pitanje je od suštinskog značaja za utvrđivanje istine o stvarnim razlozima državnog intervencionizma u građevinskom sektoru", ocenila je Koalicija za nadzor javnih finansija.

Ta nevladina ogranizacije je ocenila da se davanjem budžetskih podsticaja građevinskim firmama krši Ustav Srbije, Sporazumom o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi - CEFTA i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a istovremeno se učvršćuje monopol države u građevinskom sektoru i nanosi šteta javnim finansijama.

Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala je Ustavni sud da se oglasi o zahtevu te nevladine organizacije za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize.

"Zakon o podsticaju građevinske industrije je suprotan ne samo načelima i ključnim odredbama Zakona o javnim nabavkama koje se odnose na slobodu konkurencije, vrstu postupka i zaštitu prava ponuđača, već predstavlja i izobličenje odredbi koje su predvidjene kao najstroži izuzeci od opštih pravila ovog zakona", navedeno je u saopštenju Koalicije za nadzor javnih finansija.

Kolacija za nadzor javnih finansija je pre osam meseci predala Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o podsticanju gradjevinske industrije i podsetila da je istekao rok za donošenje odluke o zahtevu za obustavljanje izvršenja ugovora sklopljenih po tom zakonu.

"Svako odlaganje odluke Ustavnog suda i nepostupanje po Inicijativi direktan je doprinos Ustavnog suda širenju korupcije u najznačajnijim državnim institucijama i nasilju politike nad pravom i interesima građana", ističe se u saopštenju Koalicije.

Zakon o podsticanju građevinske industrije u Srbiji u uslovima ekonomske krize usvojen je početkom jula prošle godine, a predviđa da Vlada Srbije, na predlog nadležnih ministarstava, odnosno organa lokalnih samouprava, utvrdjuje listu građevinskih projekata koji se u celosti ili delimično finansiraju iz republičkog budžeta.

Vesti

strana 1 od 419 idi na stranu