IMR: U Etiopiju ide 15.000 traktora

Beograd -- Industrija motora Rakovica (IMR) planira u narednih pet godina da izveze u Etiopiju oko 15.000 traktora, kaže direktor Zoran Radosavljević.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je naglasio i da vrednost posla iznosi oko 170 miliona evra.

"Ne planiramo tamo da prodajemo kompletne traktore i da se pojavljujemo kao Kinezi ili drugi već pokušavamo da stvorimo zajedničku montažu", rekao je Radosavljević objašnjavajući da će se traktori sklapati u Etiopiji uz pomoć IMR-a.

Direktor IMR-a je kazao da će na taj način beogradski IMR biti dugoročno prisutan na tom tržištu i da će pomoći partnerima iz Etiopije da pokrenu proizvodnju traktora.

"Nadam se da će taj posao krenuti vrlo brzo. Iz firme 'Metek' se izvinjavaju zbog kašnjenja sa otvaranjem akreditiva i nadam se da će to ovih dana biti završeno", rekao je direktor IMR-a dodajući da će isporuke biti sukcesivne.

"Mi smo spremni da isporuke započnemo u narednih 45 dana po otvaranju akreditiva i prvih 300 traktora bi trebalo da se isporuče za tri meseca od otvaranja akreditiva", naveo je Radosavljević.

Prvi akreditiv će, prema njegovim rečima, biti otvoren za 300 polurasklopljenih traktora, nakon čega će traktori biti isporučivani u delovima.

On je rekao da IMR ugovara i posao sa Južnoafričkom Republikom uz pomoć klastera Bipom koji okuplja proizvođače poljomehanizacije crnomorske regije i Balkana.

"Ideja je vrlo slična kao u Etiopiji - da se formira još jedan proizvodni centar za proizvodnju naših traktora od naših delova, jer je vrlo teško izvoziti u Afriku iz Evrope", rekao je direktor IMR-a i dodao da je mnogo lakše u afričke zemlje izvoziti iz Afrike.

Ideja je, kako je rekao, da se uz postojeću fabriku u Egiptu formiraju po jedna fabrika u Etiopiji i Južnoafričkoj Republici, kao i na zapadu Afrike i da je plan da se traktori IMR-a distribuiraju po celom afričkom kontinentu. "Tu se pregovara o hiljadu traktora na godišnjem nivou i to samo za početak", dodao je Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu