Heraldičari: “Novi“ grb je u redu

Srpsko heraldičko društvo je demantovalo tvrdnje da je izmenama detalja stilizacije grba Republike Srbije ovaj državni simbol promenjen.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2011.

20:32

Default images

Etalon grba iz 2010. godine nije nikakav "novi grb", istaklo je Srpsko heraldičko društvo, uz obrazloženje da je to samo "standardizovana grafička stilizacija grba definisanog Zakonom iz 2009. godine".

"U heraldici je merodavna samo verbalna definicija grba, dok je standardizovana grafička stilizacija nešto što država moze povremeno menjati po potrebi", navedeno je u obrazloženju. Heraldičari su podsetili da je "stilizacija državnog grba Srbije više puta menjana od 1882. do danas, ali je sadržaj grba ostao potpuno isti".

Izjaviti da je promenom detalja stilizacije grb promenjen, prema njihovom mišljenju, "podjednako je pogrešno kao i reći da je Ustav Republike Srbije promenjen, pošto je novo izdanje štampano drugačijim fontom!"

Oni su istakli da "heraldički umetnik ima pravo da po svojoj ličnoj proceni grafički interpretira samo one elemente grba čiji izgled nije izričito definisan u verbalnoj definiciji grba".

"U slučaju grba Republike Srbije to znači da heraldički umetnik po svojoj proceni može grafički interpretirati elemente kao što su, na primer, oblik ocila, kandži, kljunova i slično. Upravo u ovakvim detaljima se i razlikuju stilizacija grba Srbije iz 1882, 2004. i 2010. godine", naveli su heraldičari.

Nema troškova jer nema menjanja dokumenata

Ministarstvo pravde u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane zatražilo je ukidanje dela uredbe Vlade Srbije iz novembra 2010. koja se odnosi na državni grb, a radna grupa je izradila predlog novog državnog grba.
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen je rekao da je utvrđeno da državni grb ne odgovara izgledu grba utvrđenog Zakonom Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine. To je učinjeno, kako je objasnio, zbog poštovanja tradicije, ali i radi sprečavanja velikih materijalnih troškova.

Promenom grba trebalo bi menjati sve - od ličnih dokumenata, zastava, obeležja na državnim institucijama i diplomatskim predstavništvima, preko policijskih i vojnih uniformi, ordenja i odlikovanja do registarskih tablica, pečata i memoranduma“, naveo je Homen.

Stručnjaci tvrde, međutim, da prema "uobičajenoj heraldičkoj i administrativnoj praksi", usvajanje novog etalona ne podrazumeva retroaktivno menjanje grba na zastavama, dokumentima, javnim zdanjima i da se nova stilizacija grba primenjuje u buduće prema potrebama.

Što se tiče registarskih tablica automobila, na njima se nalazi samo jedan deo grba (krst s ocilima), pa sa stanovišta heraldičara, grb na tablicama uopšte ne treba menjati, niti prilagođavati usvojenom Izvorniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: