“Telekom vredi barem pet puta više“

Beograd -- Bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić kaže da je ponuda Telekoma Austrija da za 950 miliona evra kupi 51 odsto Telekoma Srbija "neozbiljna".

Izvor: Beta
Podeli

Ona objašnjava da je ta ponuda "barem pet puta niža od realne vrednosti" kompanije Telekom Srbija.

"Pri tome austrijski Telekom obećava da će prepoloviti nivo investicija u srpsku telekomunikacionu infrastrukturu", rekla je Smiljanić, vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Smiljanić je rekla da je razlog što se samo jedna kompanija prijavila na tenderu za prodaju 51 odsto akcija Telekoma to što su ostale "bile oprezne pošto im je moglo biti jasno da za partnera imaju neozbiljnu vladu".

Kompanija Telekom Austrija saopštila je danas da je za 51 odsto akcija Telekoma Srbije ponudila od 800 do 950 miliona evra uz obavezu da u periodu od tri godine investira 450 miliona evra u srpsku telekomunikacionu kompaniju. Vlada Srbije je ranije saopštila da neće prodati akcije u Telekomu za manje od milijardu i 400 miliona evra.

"Telekom Austrija se prijavio zato što je procenio da ima posla sa neozbiljnom vladom koja je spremna da radi protiv interesa svojih građana i da proda Telekom po višestruko nižoj ceni", rekla je ona.

Smiljanić je kazala da je Telekom Austrija ponudio da u naredne tri godine uloži 450 miliona evra u telekomunikacionu infrastrukturu dok je u prošle tri godine Telekom Srbija u te svrhe uložio više od 850 miliona evra.

Na pitanje da li su mogući direktni pregovori Telekoma Austrija i Vlade, Smiljanić je navela da ta vrsta prodaje nije u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije, ali je dodala da to ne znači "da se pregovori neće desiti".

Smiljanić je podsetila da je "firma Ces Mekon u kojoj je premijer (Mirko) Cvetković radio dugi niz godina svojevremeno prodala Telekom i tako produžila vlast Slobodana Miloševića za par godina koje znamo šta su značile za Srbiju".

"Odatle sledi da od premijera Cvetkovića možemo svašta da očekujemo", rekla je Smiljanić.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Srbija

strana 1 od 419 idi na stranu