Megle preuzima mlekaru Mladost

Kragujevac -- Nemačka kompanija Megle (Meggle) zvanično je preuzela kragujevačku mlekaru Mladost i u nju će u 2011. uložiti više od 210 miliona dinara.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Megle je mlekaru Mladost kupio u decembru prošle godine od kompanije "Silbo" iz Beograda, a direktor te nemačke kompanije Sil van der Ploeg nije želeo da kaže koliko je plaćeno za mlekaru.

On je naglasio da je kupovina mlekare u Kragujevcu logičan korak u proširenju aktivnosti tog društva u ovom reginu.

Kragujevačka mlekara ubuduće će nositi ime "Megle Srbija", a novi vlasnik planira da pored postojećih proizvoda pod brendom " Mladost"
proizvodi i asortiman "megle" koji će se i izvoziti u susedne zemlje, pre svega na tržište Crne Gore i Makedonije.

Kako je danas najavljeno, planovi su da se poveća kapacitet i otkup sirovine u naredne tri godine za minimalno 110 odsto kako bi se
obezbedila sirovinska baza u regionu koja ima siguran plasman, bolji kvalitet, a radiće se i na poboljšanju načina proizvodnje mleka.

Mlekara je prvi put privatizovana 2004. godine, a kupac je bio privatno lice Goran Ljubičić i tada je mlekara prodata za pet miliona evra. Poslednji ugovor o kupoprodaji mlekare je zaključen 17. decembra 2010. godine.

Prema rečima Sil van der Ploega preko 10 godina "Megle" plasira svoje proizvode na tržištu Srbije posredstvom partnera "Silbo" iz Beograda.

Ploeg je naveo da društvo Megle ima preko 2.000 zaposlenih i ostvaruje obrt od 750 miliona evra do čega je trećina u "belom asortimanu" na prostorima bivše Jugoslavije, Češke, Bugarske, Slovačke i Madjarske.

Mlekara "Mladost" čiji je kapacitet 80 hiljada litara mleka dnevno, danas proizvodi 60 hiljada litara i zapošljava 100 radnika u proizvodnji. Osnovana je 1954. godine i bila je u društvenom vlasništvu. Od 1997 do 2004. godine imala je najgori period poslovanja zbog neuspešne prive privatrizacije,

Preduzeće "Silbo" kupilo je 2004. godine od Akcijskog fonda 70,01 odsto akcija mlekare.

Člana gradskog veća za privredu Vlado Vučković, je rekao novinarima da je primer mlekare Mladost u Kragujevcu jedinstven u Srbiji, jer je kao firma na ivici propasti zbog loše prve privatizacije preživela i nakon njenog raskida, predata Akcijskom fondu a zatim ponovo privatizovana sa dobrom perspektivom razvoja.

Vesti

strana 1 od 9307 idi na stranu