Dulić tuži, ne daje 225.000 evra

Beograd -- Ministarstvo na čijem je čelu Oliver Dulić demantuje da će potrošiti 225.000 evra za promociju akcije “Očistimo Srbiju” na teniskom turniru Srbija open 2011.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

U saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja se najoštrije osuđuju „proizvoljna nagađanja Koalicije za nadzor javnih finansija o navodnom finansiranju teniskog turnira Serbia Open 2011. u iznosu od 23,6 miliona dinara“.

Planom javnih nabavki za 2011, dodaje se u saopštenju, ministarstvo je u svom budžetu opredelilo ukupno 20 miliona dinara za sve aktivnosti u okviru akcije Očistimo Srbiju tokom cele godine.

„Upravo zbog toga pozivamo ovu nevladinu organizaciju da javnosti da na uvid dokument na osnovu koga su zaključili da će ministarstvo podržati turnir Serbia Open 2011. u iznosu od 23,6 miliona dinara“, dodaje se.

Istovremeno, u saopštenju se podseća i da „ovo nije prvi put da se iz istog centra iznose proizvoljne tvrdnje i izmišljotine na račun ministra Olivera Dulića“.

„Iz tog razloga ministar Dulić prinuđen je da protiv onih koji laži fabrikuju podnese krivične prijave“, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Koalicija: Dulić za kampanju daje još 225.000 evra

Podsetimo, prethodno je Koalicija za nadzor javnih finansija pozvala tužilaštvo da ispita "očigledne zloupotrebe" ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića i "pustošenje nacionalnih finansijskih resursa".

Koalicija je u saopštenju navela da će i ove godine za promociju akcije "Očistimo Srbiju" tokom teniskog turnira "Srbija open 2011." ministarstvo na čijem je čelu Dulić potrošiti 23,6 miliona dinara, odnosno 225.000 evra za akciju koja "ne služi ničemu osim prelivanju budžetskih sredstava na privatne račune".

Dulić: Demagoška rasprava

Ministar Oliver Dulić je na ranije optužbe te Koalicije objasnio da u budžetu Ministarstva postoji novac koji služi za promotivne kampanje, podizanje svesti građana i javnosti o zaštiti životne sredine i može se trošiti samo na one promotivne aktivnosti koje mogu da donesu rezultate.
On je naglasio da ta sredstva nisu mogla biti utrošena ni zašta drugo i da mu je "žao što neko sad demagoški počinje da raspravlja o tome da li je novac mogao da se potroši za plate, penzije i socijalna davanja".

Ministarstvo zaštite životne sredine je 2009. godine i 2010. godine, kako je koalicija ranije saopštila, za promociju akcije "Očistimo Srbiju" na turniru "Serbia Open" u Beogradu platilo oko 475.000 evra.

"Koalicija za nadzor javnih finansija se sa najvećom zabrinutošću pita ima li kraja bahatosti i rasipništvu Dulića ili će ovaj ministar, ohrabren nereagovanjem nadležnih institucija u prethodnim slučajevima i političkom nagradom koju je dobio u vidu proširenja resora i na sektor rudarstva, sa dodatnom energijom i nekažnjeno nastaviti da potkopava srpske javne finansije", piše u saopštenju.

Ta nevladina organizacija pozvala je javnost da se jasno i organizovano usprotivi još jednom poigravanju sa resursima koji pripadaju građanima Srbije.

"Nereagovanje društva je isto što i dobrovoljan pristanak na pravila igre koja nameće osiljena, samoživa i od realnog života otuđena politička elita, čiji je simbol upravo Dulić", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je slučaj Dulića i za srpsko pravosuđe test integriteta i kredibilita od prvorazrednog značaja.

"Način na koji će tužilaštvo reagovati na očigledne zloupotrebe Dulića, a za odgovarajuću reakciju još uvek nije prekasno, pružiće građanima jasan odgovor na pitanje da li je Srbija još uvek država u kojoj su pravda i moral suspendovani, nosioci političkih funkcija oslobođeni svake odgovornosti, a građani faktički obavezani da budu sponzori njihove bahatosti i teških zloupotreba javnih sredstava", piše u saopstenju.

Vesti

strana 1 od 419 idi na stranu