Plata vozača GSP i do 80.000 dinara

Među najplaćenijim radnicima GSP Beograd, čak polovina su vozači. Najveća plata šofera u januaru iznosila 79.529 dinara i isplaćena je u pogonu Karaburma.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 10.03.2011.

00:07

Default images

Na platnom spisku GSP-a po visini ličnog dohotka, među prvih 117 zaposlenih nalazi se čak 50 odsto vozača, a najviše onih koji upravljaju autobusima.

Prosečna plata šofera, prema statistici ovog preduzeća, u januaru je iznosila 49.226 dinara. Iznad ovog proseka jedino su zarade radnika sa visokom stručnom spremom koji su kući poneli u proseku 56.965 dinara.

Najveća neto plata vozača u januaru je isplaćena radniku u pogonu Karaburma, koji je zaradio 79.529 dinara. Ovaj iznos ličnog dohotka svrstao ga je na peto mesto ispod generalnog direktora, koji je u januaru zaradio 121.030 dinara. Ova "šoferska" plata ostavila je za sobom 11 izvršnih direktora, kao i osam zamenika izvršnih direktora čija se primanja kreću od 78.630 do 60.034 dinara. Najbrojniji, među prvima po visini primanja, su vozači iz Karaburme, a na 117. poziciji nalazi se radnik koji je primio 67.504 dinara. "Ne vidim razlog nezadovoljstva sindikata", kaže v.d. generalni direktor Mileta Radojević.

On navodi da je "kada je pre nekoliko meseci došao u preduzeće zatekao izraženu neravnomernost u primanjima. Tako je direktor pogona od 1.000 radnika zarađivao između 60.000 i 70.000 dinara bez mogućnosti veće zarade, a radnik u održavanju manjeg znanja i radnih sposobnosti, primao je više od mehaničara koji radi na generalnoj popravci motora".

Jedan od prvih koraka koje je preduzeo novi direktor bilo je povećanje plata menadžmentu za 20 odsto, što je jedna od zamerki koju mu sindikati stavljaju na teret. Kako kažu, činjenica je da manji deo vozača ima dobra primanja zahvaljujući prekovremenim satima, radu za praznik, prodaji karata, noćnom radu, pridodajući tome i topli obrok i regres.

"Međutim, 'suva' plata vozača iznosi 35.000 dinara, a sa toplim obrokom i regresom izađe se na 41.000", tvrde predstavnici sindikata i navode da "nisu svi pred penzijom, pa da imaju dodatak na minuli rad, niti mogućnost da rade zadnje polaske do dva sata po ponoći, i još da prodaju 2.000 karata, a uz sve to da rade i za državni praznik".

Nezadovoljstvo potiče i iz činjenice da su vozači "tempirane bombe" jer rade 10 - 12 časova, po 15 dana, da nema HTZ opreme, kao i da su šoferi u ostalim, javnim preduzećima bolje plaćeni.

Neće biti otpuštanja

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, generalni direktor GSP Mileta Radojević i predsednik Sindikata "Sloga raj" Slobodan Vasić, potpisali su protokol, kojim garantuju da zbog uvođenja novih tehnologija "tiketinga i monitoringa" kao i reorganizacije rada u GSP nijedan radnik neće ostati bez posla.

Takođe, zagarantovano je da će svakom radniku biti ponuđena mogućnost da ostane u GSP, da pređe u radni odnos u drugo javno preduzeće na nivou Beograda, da dobije socijalni program ili neku drugu mogućnost, kako bi ostvario svoja prava iz Zakona o radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: