Vlada ima plan, čeka se realizacija

Sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, smanjivanje nezaposlenosti, veći izvoz i dolazak novih investicija prioriteti su Vlade Srbije za 2011. godinu.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 03.03.2011.

00:06

Default images

“Lepe su to želje, ali mi do sada nismo znali kako da ih izvedemo, a situacija ni sada nije bitno drugačija”, kaže nekadašnji vicepremijer Miroljub Labus.

Prvog dana “Kopaonik biznis foruma” premijer Mirko Cvetković je rekao da evropski put nema alternativu, da bi nakon toga potpredsednik Vlade Božidar Đelić taksativno naveo šta su dodatni prioriteti Vlade.

"Pod jedan to je da se smanji nezaposlenost, pod dva da se ojača izvoz, pod tri da se zbrinu najosetljivije socijalne grupe i pod četiri da obezbedimo investicije. Rekonstrukcija Vlade nije cilj, već instrument da se ispune ovi ciljevi. Kupovna moć treba da raste na realnim osnovama, troškovi moraju da se smanjuju, a za to treba da se pobrine energična vlada kroz ozbiljan rad i dijalog", rekao je Đelić. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da je Srbija u toku svetske krize uspela u velikoj većini da ublaži njene negativne efekte. On je dodao i da je Srbija rastom izvoza u prošloj godini nadoknadila gubitak iz 2009. godine i založio se za državne podsticaje izvozno orjentisanim preduzećima.

„Međutim, jedan od najvećih problema Srbije je veliki broj penzionera u odnosu na broj zaposlenih, stanovništvo je sve starije, a iz budžeta se više od 90 odsto izdvaja za plate i penzije, kazao je on.

Realnost je da je Srbija na trećem mestu u svetu po starosti stanovništva i to će biti problem, jer će se u narednih 10 godina prosečna starost građana povećati i istovremeno budžet za penzije, a na drugoj strani će Srbija morati da uvozi strane radnike u bliskoj budućnsti.

Đelić je upozorio da Srbija ne sme da pređe granicu javnog duga od 45 odsto bruto domaćeg proizvoda i preneo informaciju da je Evropska investiciona banka došla do maksimuma do kojeg sme da odobrava kredite Srbiji, koja je u kategoriji rizičnih zemalja za ulaganje.

Sjajne ideje koje nema ko da ostvari

Na taj spisak prioriteta, koji su mnogi na forumu nazvali i spiskom želja, niko nema zamerke: ni privrednici, ni ekonomisti ni predstavnici opozicije. Ipak, malo ko od njih veruje u ostvarivost zacrtanih prioriteta. "Mislim da uopšte nisu bitni prioriteti jer će Vlada uvek naći listu prioriteta prema nekom svom nalazu. Važna je logistika kako bi se ti prioriteti uspešno sproveli i da to bude usaglašeno sa politikom Narodne banke Srbije. Ranije nije bilo te usaglašenosti. Mi imamo sjajne ideje, ali ne znamo kako da ih ostvarimo. Ja bih voleo da se ideje ove godine konačno ostvare, ali na forumu se ne vide neka pozitivna predviđanja", kaže Miroljub Labus.

Ono što je velika zamerka Vladi, bar prema rečima ljudi iz opozicije, jeste bavljene statističkim podacima, koji su tačni, ali daju krivu sliku o mogućem ostvarivanju ovih ciljeva.

"Ključna dva problema su nelikvidnost i nezaposlenost domaćih preduzeća. Govoriti samo o stranim investicijama jeste iluzorno dok se ne ojača domaća privreda. U 2011. ključno je pomoći privredi. Vidim entuzijazam samo kod premijera, ali govori se o nekoj statistici, da je uvoz manji, a glavni uzrok je u tome da narod nema para", kaže Nenad Popović, vlasnik „ABS holdinga“ i potpredsednik DSS.

On navodi da je "tu 400.000 novih nezaposlenih, 70.000 preduzeća su nelikvidna i ne treba širiti lažni optimizam jer nema napretka dok ne budemo zapošljavali više nego što otpuštamo. Tri urgentna prioriteta za 2011. jesu zapošljavanje, rast standarda i razvoj domaće privrede".

Još jedan bivši ministar Milan Parivodić smatra da su ideje Vlade dobre, ali da se ne sprovode zbog nedostatka političke hrabrosti da se zbog bolnih, ali korisnih reformi ne bi izgubila vlast. I on je izneo svoje predloge za prioritete koji se moraju ispuniti u toku 2011.

"Moraju da se konsoliduju svojinski odnosi, da se donese zakon o restituciji, opšti svojinski zakoni, zakon o javnoj svojini. Drugi prioritet je efikasnije izdavanje građevinskih dozvola i pojačan rad na infrastrukturi i energetici. Treba da se završi koridor 10 i da se pojačaju ulaganja u proizvodnju struje", kaže Parivodić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: