Vlada ipak priznala krah ekonomije

Beograd -- Nezaposlenost i loš životni standard najveći su problemi za Vladu Srbije. Premijer Cvetković najavljuje odlučne poteze u borbi s ekonomskim problemima.

Izvor: Dojče vele
Podeli

To je priznanje da je do sada malo urađeno, komentarišu ekonomisti.

Premijer Mirko Cvetković je naveo da će Srbija u prvoj polovini ove godine biti na nivou pre krize, ali da kao veliki problemi ostaju nezaposlenost i pad životnog standarda. Osim toga, premijer je naglasio da srpska Vlada namerava da odlučnije sprovodi reformski proces u Srbiji.

Svi indikatori međunarodnih organizacija pokazuju da u Srbiji nisu sprovedene odlučne reforme, naglašava Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište. "Stoga je pitanje koliko je kredibilno to obećanje da će se sada krenuti u odlučne reforme, jer je malo urađeno u protekle tri godine", kaže Stevanović.

Ekonomisti nudili, Vlada odbacivala
Premijer Cvetković je ukorio ekonomske stručnjake, rekavši kako bi umesto kritika bilo korisnije da predlože neke konkretne mere. Aleksandar Stevanović poručuje da bi u srpskoj vladi trebalo da pretresu svoje fioke, jer su od nezavisnih ekonomista dobili more predloga. „Vlada je od njih dobila more predloga, u vidu različitih vrsta programa, različitih ideja, a ekonomisti su obično nailazili na čuđenje i na zatvorena vrata. Lično znam za bar nekoliko tih programa, koji su došli pred vladu i oni su rekli da to njima ne odgovara i da im se ne sviđa“, dodaje on.

Što se tiče problema nezaposlenosti i životnog standarda, oni su samo posledica činjenice da se u Srbiji ne isplati baviti biznisom, smatra Stevanović.

"Postoje pravila u ekonomiji da do jednog nivoa oporezivanja imate podsticaj da radite. Onog momenta kad počnu da vam uzimaju, tačnije kako bi rekao naš narod ’kad Dara prevrši meru’, onda vi zaključite da vam je bolje da idete u sivi sektor, da ne radite uopšte, ili da umesto da plaćate porez u Srbiji odete u Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku, ili na Madagaskar – tamo gde neće da vam uzmu toliko od onoga što stvorite“, upozorava Stevanović.

Najava da će se krenuti u odlučne reforme znači priznanje da su dosadašnje reforme bile samo kozmetičke, ocenjuje Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja.

"Znači, sve je bilo marketing. Imali smo propušteno vreme i propušteni period, u kome smo bili pod stendbaj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom. Taj aranžman je trebalo da iskoristimo u pravcu restrukturiranja javnog sektora; kako javnih preduzeća, tako i javne administracije na svim nivoima. Nažalost, mi smo propustili to vreme, i sada su pred nama još veći izazovi“, kaže on.

Saša Đogović sumnja da će se, u vreme kada su izbori vrlo blizu, povlačiti bilo kakvi značajniji ekonomski potezi. Najverovatniji scenario je da će se podstaći tekuća potrošnja, i da će se novac od kredita, ili prodaje Telekoma, prebaciti u potrošnju, kako bi se stvorio privid poboljšane kupovne moći stanovništva, kaže Đogović.

„Srbija se već nalazi u zoni visoke zaduženosti, što znači da ulazimo u sve veće finansijske dubioze, a da nismo revitalizovali naše ekonomske resurse“, upozorava Đogović.

strana 1 od 418 idi na stranu