GSP: Ko nema kartu plaća 25.000 RSD

Putnik zatečen bez karte u vozilu javnog prevoza u Beogradu od 1. marta odmah će platiti kaznu od 1.500 dinara ili čak 25.000 dinara ako prekršajno odgovara.

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 01.03.2011.

00:08

Default images

Za švercovanje u vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd od danas će manevarski prostor biti dodatno sužen.

Kontrolorima, koji će biti bez prepoznatljivih fluorescentnih prsluka, asistiraće radnici Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalni policajci koji, za razliku od kontrolora, mogu i da legitimišu putnike zatečene u prekršaju.

Prvih deset dana, putnici zatečeni sa neispravnim kartama i legitimacijama, odnosno bez njih, na licu mesta će morati da plate kontrolorima doplatnu kartu koja košta 1.500 dinara. Ukoliko to ne urade, komunalni policajci i inspektori će im izricati mandatnu kaznu od 2.500 dinara. Ukoliko se nesavesni korisnik javnog prevoza odluči da „okuša sreću” u prekršajnom postupku, vožnja bez karte bi na kraju mogla da ga košta 25.000 dinara, sa sudskim troškovima.

Združene ekipe kontrolora, inspektora i komunalnih policajaca najpre će dejstvovati na linijama koje važe za „problematične”, tj. na onima gde se dešavalo da dnevno, samo u jutarnjim satima, regularna policija interveniše i po tridesetak puta zbog putnika koji niti imaju kartu, niti žele da pokažu lična dokumenta na uvid.

Prema rečima Milete Radojevića, generalnog direktora GSP-a, pokazalo se da je provera „putnih isprava” uz asistenciju komunalne policije i inspekcije nužna jer se, i pored dvesta dodatno angažovanih kontrolora, broj putnika koji se voze bez karte ne smanjuje, što prouzrokuje ogromne gubitke GSP-a.

Paralelno sa suzbijanjem broja putnika koji se voze bez karte sprovodiće se i akcija pojačanog nadzora za koju su zaduženi policajci odeljenja za javni red i mir. Policajci u civilu će i dalje obilaziti terminuse, razgovarati sa otpravnicima, ulaziti u vozila javnog prevoza zajedno sa kontrolorima. Cilj ove akcije je smanjenje napada na saobraćajno osoblje, vozače i kontrolore javnog gradskog prevoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: