Begović: Tonemo sve dublje i dublje

Direktor Centra za liberalno demokratske studije (CLDS) Boris Begović kaže da Srbija "klizi sve dublje i sve dalje od prave demokratije i tržišne privrede".

Srbija

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 28.02.2011.

18:49

Default images

CLDS je objavio publikaciju analiza institucionalnih reformi u Srbiji u 2010. godini, čiji je zaključak pesimističan.

Publikacija sadrži analize grupe stručnjaka koji su iz više uglova analizirali reforme u srpskoj politici, društvu i ekonomiji, ali i perspektive ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU).

Direktor CLDS Boris Begović je objasnio da je grupa stručnjaka analizirala kako Srbiju vide EU i međunarodne institucije, ali i stanje u srpskom realnom sektoru, reforme penzionog osiguranja i ekonomske efekte, kako je rekao, polupredsedničkog sistema u Srbiji.

Zaključak je prilično pesimističan i mislim da se uskoro ne mogu očekivati pomaci, ocenio je Begović i dodao da "klizimo sve dublje i sve dalje od prave demokratije i tržišne privrede". On je kao dokaz naveo investicije u kojima državne subvencije učestvuju sa 85 odsto.

Predsednik Upravnog odbora CLDS Boško Mijatović navodi da su reforme u Srbiji stale na pola puta i naglašava da je „reformski elan od pre desetak gođina nestao i preovladava partijski interes“.

Mijatović je rekao da se približavanje Evropskoj uniji "zaglavilo" i da obećanja predstavnika vlasti o prijemu Srbije do 2016. ili 2020. godine nisu realna.

Prema njegovim rečima Mijatovića, Srbija mnogo zakona se donosi samo da bi se zadovoljila Evropa, ali se ti zakoni ne primenjuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: