EPS: Struja u proseku skuplja 10,3%

Struja za domaćinstva u Srbiji će od 1. aprila biti skuplja za 10,3 odsto, kada se uračuna popust od 11,89 odsto za domaćinstva koja troše do 350 kilovat-sati.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.02.2011.

17:48

Default images

Upravni odbor Elektroprivrede Srbije (EPS) je odobrio novi cenovnik i uvažio preporuke Vlade Srbije da budu zaštićena ugrožena domaćintsva.

Od poskupljenja će biti izuzeto oko 1,5 miliona domaćinstava koji mesečno troše do 350 kilovat-sati, što će, prema računici EPS-a, godišnje umanjiti prihode tom preduzeću za 40 miliona evra.

"Novim poskupljenjem struje od 1. aprila pokrivena je inflacija od marta prošle do marta ove godine", navodi se u saopštenju EPS-a. Prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u Srbiji je ispod 400 kilovat-sati, a EPS očekuje da će novi popust za domaćinstva koja troše manje podstaći racionalnu potrošnju struje.

Novi popust će važiti samo za mesec u kome se potroši do 350 kilovat-sati, što znači da, ako jedno domaćinstvo u jednom mesecu potroši 370 a u drugom 350 kilovat-sati, popust od 11,89 odsto važi samo u mesecu u kome je potrošeno 350 kilovat-časova.

Da bi nekome bio uračunat taj popust potrebno je da, osim što troši manje od 350 kilovat-sati mesečno, ne duguje za električnu energiju i da račune plaća u roku dospeća.

"Ta domaćinstva će, pored popusta od 11,89 odsto, imati pravo i na popust od pet odsto, na ime redovnog plaćanja računa, što znači da će ukupan popust za redovne platiše za potrošnju do 350 kilovat-sati biti 16,89 odsto", saopštio je EPS.

Novi popust od 11,89 odsto ne odnosi se na potrošnju u stanovima i kućama koje se samo povremeno koriste za odmor. Podatke o tim objektima u kojima su merna mesta na kojima se beleži potrošnja ispod 350 kilovat-sati mesečno, distribucijama će dostavljati Ministarstvo finansija, Poreska uprava i lokalne samouprave.

Korisnici prava na materijalno obezbeđenje moći će da ostvare pravo na tri popusta - 35 odsto na ime svog socijalnog statusa, novih 11,89 odsto i pet odsto na ime redovnog plaćanja struje, što će, kako je naveo EPS, biti ukupan popust od 52 odsto.

Novouvedeni popust će, kako je najavljeno, važiti dok nadležni državni organi ne urade Nacionalni program za zaštitu ugroženih potrošača, koji će biti i u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i sa Direktivama EU o rešavanju pitanja energetskog

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: