Struja skuplja 1. aprila 13,5 odsto

Struja u Srbiji će poskupeti za 13,5 procenata ua domaćinstva od 1. aprila, a ne od 1. marta kako je ranije najavljeno, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.02.2011.

14:41

Default images

Vlada Srbije nije danas na sednici odlučivala o povećanju cene struje, kako bi se napravila analiza kako će to poskupljenje uticati na inflaciju i cene drugih proizvoda.

Cvetković je dodao da će Vlada Srbije "vrlo brzo" doneti takvu odluku. "Poskupljenje će važiti od 1. aprila. Tada se završava zima i građani će biti u povoljnijem položaju", rekao je on.

Premijer je izjavio da će struja poskupeti, ali da će cena električne energije ostati nepromenjena za socijalno ugroženo stanovništvo, odnosno za oko milion porodica. "Povećanje cene struje ne važi za one koji troše do 350 kilovat sati mesečno, a takvih porodica ima više od milion", rekao je Cvetković i dodao da će za ostale građane struja poskupeti.

Prosečna cena kilovat sata struje za domaćinstva bez poreza od 18 odsto do sada je iznosila 4,8 dinara, dok će prema novom obračunu iznositi 5,5 dinara, kažu za B92 u EPS-u. Svi građani koji budu trošili ispod 350 kilovat sati električne energije automatski će ostavariti popust od 11,89 odsto, plus pet procenata ukoliko su redovne platiše.

Prema rečima Mirka Cvetkovića, poskupljenjem struje će se doći doći do novca neophodnih za normalan rad i modernizaciju EPS-a.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić je rekao da je odluka Vlade da cena struje ostane nepromenjena za one koji troše do 350 kilovata "socijalno odgovoran akt".

On je rekao da će i taj, kao što bi i svaki drugi kriterijum mogao da bude, biti kritikovan. Ljajić je dodao da vlada time želi da pomogne milion najugroženijih domaćinstva.

Prosečna potrošnja struje po domaćinstvu u Srbiji je 400 kilovat sati mesečno.

"Struja u Srbiji nije jeftina koliko se priča"

Komentarišući obrazloženja da će struja poskupeti jer je u Srbiji najniža cena u regionu i da je na ivici održivosti rada EPS-a, Aleksandar Stevanović iz Centra za slobodno tržište smatra da struja u Srbiji nije baš toliko jeftina kao što nadležni govore, uzimajući u obzir raspone u ceni utrošene električne energije.
"Sama cena struje nije toliko niska koliko se priča. Jer, kod nas ako trošite više plaćate značajno veću cenu. Onda imate cenu za domaćinstva, pa cenu za privredu. Čini mi se da te cene nisu toliko niske i da bi se poređenjem cena došlo do zaključka da nismo baš prejeftini, ali da sigurno jesmo jeftiniji", ocenjuje on za B92.

S druge strane, organizacije za zaštitu potrošača navode da bi pre poskupljenja struje EPS od svih dužnika trebalo da naplati dugovanja, zatim da otpusti višak zaposlenih i obezbedi bolji kvalitet usluga.

Na pitanje koliko je to realno, Stevanović kaže da to za sada nije realno očekivati.

"To da očekujete od jednog državnog monopoliste koji je za sebe uzeo sve je isto kao da očekujete da vam vila da poklon za rođendan. Od toga nema ništa, ali bi se to moralo uraditi da bi EPS imao pravo da kaže kako je cena struje u Srbiji niska", smatra on.

Ipak, Stevanović dodaje da i struja, kao i sve ostalo na tržištu, treba da ima tržištnu cenu, a ne da bude socijalna kategorija ili nešto drugo. Njeno poskupljenje će naravno, kako kaže, uticati i na cene drugih proizvoda, "jer se struja nalazi u inputu kod velikog broja proizvoda, pa će imati neki određen uticaj na inflaciju, ali ne toliko drastičan koliko se govori".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: