CEKOR: Srbiji ne treba nuklearka

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) je saopštio da se protivi razgovorima o mogućem učešću Srbije u projektu izgradnje nuklearne centrale Belane.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 23.02.2011.

09:37

Default images

Centar za ekologiju i održivi razvoj podseća da je u pitanju projekat koji je u poslednjih dvadeset godina potrošio više od milijardu evra na konsultante, projekte i minimalne zemljane radove.

Taj centar dodaje da je to objekat korupcije na najvišem nivou, projekat od koga je odustalo 12 najvlećih svetskih banaka i koji je jedan od razloga protesta bugarskog stanovništva. U saopštenju CEKOR-a se podseća da su francuske dnevne novine "La Tribune" objavile da je ruska kompanija Atomstrojeksport savetovala svojoj ćerki kompaniji Rosatom da napusti projekat Belene nakon 12 neuspeha da se potpiše ugovor sa bugarskom državom.

Iz preliminarnih procena, takođe je jasno da će projekat koštati više od 10 milijardi evra, i da će cena koštanja energije iz njega biti enormno skuplja čak i od najskupljih projekata iz obnovljivih izvora energije.

„Postavlja se pitanje zbog čega se građani Srbije izlažu potpuno nemogućem projektu u kome bi i ovako osiromašeno stanovništvo bilo izloženo još većem zaduživanju, i to sada kada je država dovedena na granicu prezaduženosti i bankrotstva“, navodi se u saopštenju.

Srbija niti ima vremena niti ima sredstava, stoji u saopštenju, da se upušta u školovanje potrebnih kadrova, da pokušava da organizuje skladištenje nuklearnog otpada i da nameće rizik od nuklearnih akcidenata sebi ili svojim susedima u Bugarskoj.

„Zbog svega ovoga ponovo pozivamo zvaničnike da se okrenu realnosti i da pomognu građanima Srbije da što pre i uz što manje rizike dodju do potrebnih količina energije“, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: