Sindikat: Radnike šamaraju u Juri

Kragujevac -- Udruženi sindikati Srbije Sloga optužili su kompaniju Jura iz Rače za nepoštovanje zakona Srbije, nezakonito otpuštanje sindikalaca i šikaniranje zaposlenih.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Menadžeri korporacije Jura u Rači psihički, fizički i seksualno maltretiraju radnike, a sindikalno organizovanje je zabranjeno, navode predstavnici sindikata.

Oni navode i da je šest sindikalaca dobilo nezakonite otkaze za samo deset dana, kao i da je u septembru prošle godine otpušteno između 150 i 200 zaposlenih u Juri.

Predsednik USS Sloga Željko Veselinović je rekao da će taj sindikat preduzeti "radikalne mere" ako narednih dana ne budu vraćeni na posao sindikalni lideri. On je rekao da su o problemima u Juri obaveštena ambasada Južne Koreje, ministar ekonomije, republički ombudsman, poverenik za informacije kao i inspekcija rada.

"Nemamo ništa protiv dolaska investitora, ali moramo sprečiti ovakvo ponižavanje građana Srbije", kategoričan je Željko Veselinović podsetivši "da je Jura od države Srbije dobila na ime podsticajnih sredstava za svako otvoreno radno mesto kao i od lokalne samouprave po osnovu raznih olakšica ukupno 21,5 milion evra".

Veselinović je najavio protest ispred ambasade Južne Koreje i zahtev za smenjivanje direktora. Navodeći primere da se radnici u Juri maltretiraju, Veselinović je rekao "da su menadžeri te firme tukli i šamarali radnike za vreme obuke i da daju otkaze kada je radnik na bolovanju".

Veselinović je rekao da su maltretiranje radnika i mobing svakodnevni i da su zaposleni zaplašeni. On je naveo i da su letos žene koje su padale u nesvest zbog visokih spoljnih temperatura nakon što bi se osvestile "odmah vraćane u pogon i nastavljale da rade".

"Posle svake proslave u toj kompaniji Koreanci dolaze u fabriku u toku druge smene i pod dejstvom alkohola maltetiraju radnike i seksualno uznemiravaju žene", tvrdi Veselinović.

Ocenjujući da je Jura najdrastičniji primer nepoštovanja Zakona o radu od strane poslodavca, Veselinović je naveo da je sindikat Sloga o stanju u toj fabrici obavestio nadležne u ministarstvima rada i socijalne politike, ekonomije i regionalnog razvoja, zaštitnika građana Srbije, Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kao i inspekciju rada.

"Od svih predstavnika kojima smo se obratili još nismo dobili odgovore, jedino je inspekcija rada donela rešenja da se dva radnika vrate na posao", rekao je Veselinović.

U Juri odlučno demantuju optužbe

U kompaniji Jura nedavno su demantovali sve navode ovog sindikata i ističu da ta kompanija poštuje sve propise srpskog zakonodavstva i dodaju da su otkazi uručeni zbog prekršaja radne discipline.

Fabrika Jura u Rači, koja proizvodi elektrokablove za automobilsku industriju, 95 odsto proizvodnje izvozi i to, pre svega, svojim dugogodišnjim partnerima kompanijama Hjundai i Kia iz Južne Koreje. Južnokorejska kompanija je aprila prošle godine kupila preduzeće "Zastava elektro" iz Rače za blizu tri miliona evra.

Oni demantuju i da rukovodstvo fizički i psihički maltretira radnike, naglašavajući da su oni "apsolutno neistiniti".

Koordinator kadrovske službe Ivana Radović rekla je da je dvoje radnika dobilo otkaz, ali ne zbog toga što su sindikalci već zato što su prekršili radnu disciplinu.

"Jedan radnik je fizički nasrnuo na vođu proizvodne trake čime je prekršio radnu dsciplinu, i zato je dobio otkaz", objasnila je Nedeljkovića i navela "da je u drugom slučaju nepoštovanja radne discipline reč o radnici koja je zamenila smenu sa koleginicom, a da pritom nije nikoga obavestila".

"Zaposleni redovno dobijaju platu, imaju i topli obrok, organizovan prevoz do fabrike, a na vreme im se uplaćuju i doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje", rekla je Nedeljkovićeva i dodala da je radno vreme osam časova dnevno, od čega pauza traje pola sata, koja je plaćena.

strana 1 od 411 idi na stranu