Bez zloupotreba u slučaju Merkator?

Beograd -- Vlasnik Merkator centra u Nišu nije slovenački Merkator, već je objekat u vlasništvu beogradske kompanije M Centar Lend, čiji je vlasnik Zoran Petković.

Izvor: Danas, Novosti
Podeli

Slovenački Merkator je zakupac Merkator Centra.

U urbanističkoj i građevinskoj dokumentaciji, međutim, ne pominju se ni Merkator, ni M Centar Lend, već se kao investitor uvek i jedino navodi niški trgovinski lanac Impeks promet, saznaje Danas iz više izvora u Nišu i Beogradu.

Pitanje ko su vlasnik, investitor, izvođač i podizvođači radova na objektu Merkatora u Nišu otvorilo se nakon što su pojedini slovenački mediji objavili informaciju da je ljubljanskom tužilaštvu predata krivična prijava protiv Zorana Jankovića, nekadašnjeg predsednika uprave Merkatora i aktuelnog gradonačelnika Ljubljane, zbog sumnje da je za gradnju objekta Merkatora Nišu, preko „prijateljskih podizvođača“, uzeo proviziju od 100.000 evra.

Zoran Petković vlasnik i osnivač preduzeća M Centar Lend objašnjava da je M ta kompanija isključivi vlasnik objekta u Nišu koji se zove Merkator centar, kao i sličnih objekata u Šapcu i Kragujevcu, koji nose naziv Roda centri. "Objekat u Nišu počeo je da gradi Impeks promet, koji je uradio zemljane radove i podigao temelj, ali nije imao novca za završetak objekta. M Centar je finansirao dalju izgradnju i kupio objekat od Impeks prometa, ali smo to formalizovali tek po okončanju izgradnje Centra jer je tako nalagao tadašnji zakon. Objekat smo radili po standardima Merkatora, koji je želeo da bude zakupac i danas uredno plaća zakupninu.Nikada niko iz Merkatora nije spominjao, a kamoli nudio bilo kome bilo kakvu proviziju i za te ljude imam samo reči hvale", kaže Petković.

Janković je negirao optužbe i kazao da mu tužbu niko nije dostavio.

“To je medijska kampanja. Odgovorno tvrdim da ja i moje kolege iz Uprave nismo uzeli ni evro“, kaže Janković.

Naime, posle njegove smene, 2005, većinski vlasnici „Merkatora“ su, već početkom 2006. godine, zatražili reviziju poslovanja. Skupština i Uprava vodećeg slovenačkog lanca prihvatili su taj izveštaj. Nisu utvrđene, kako kaže sagovornik, nezakonitosti, niti su pripremane ikakve tužbe.

Problemi, međutim, nastaju ubrzo čim je izabran za gradonačenika Ljubljane. Anonimno je zatraženo da se ponovo proveri poslovanje jednog segmenta „Merkatora“ i da se proveri sumnja u slabo vođenje firme dok je Janković bio na čelu. Pored Jankovića, osumnjičeni su i ostali članovi tadašnje uprave „Merkatora“.

"Prošle godine, u Postojni, kriminalistički stručnjaci su procenili da Javno tužilaštvo nema osnov za dalje pokretanje postupka ", ističe Janković.

Slovenački mediji time su se opširno bavili, i zatraženo je da se opet proveri jedan od segmenata poslovanja „Merkatora“. Odlučili su se, kaže Janković, za Srbiju, i od svih investicija i ugovora izabrali su Niš.

"Proveravali su ugovor, gde je jednoj firmi „Merkator“ platio 100.000 evra za dobijanje građevinske dozvole u Nišu. Dozvola je dobijena, a taj ugovor je, tvrdim, dobar. Uz to, valja reći da taj ugovor čak nisam ni potpisao. Tvrdim da nije bilo nikakvih provizija i nadam se da „Merkator“ centar u Nišu dobro radi", objašnjava gradonačelnik Ljubljane.

Vesti

strana 1 od 9366 idi na stranu