NUNS: Novosti sramno o Verici Barać

NUNS je protestovao "zbog načina na koji je dnevnik Večernje novosti u današnjem broju napao predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije Vericu Barać".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 10.02.2011.

00:09

Default images

Kao i novinari, urednici i vlasnici medija su dužni da rade u javnom interesu, navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

U saopštenju se podseća da pravila novinarske profesije, zabranjuju vlasnicima i urednicima da medije u kojima rade i čiji su vlasnici koriste za postizanje sopstvenih ekonomskih, političkih i drugih ciljeva.

Sporni tekst potpisan samo inicijalima daleko je od novinarstva i predstavlja sramno kršnje svih profesionalnih standarda, kaže Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a. “Komentar 'Koga savetuje Baraćeva?' predstavlja drastičnu zloupotrebu medija jer je usledio nakon što je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije javno iznela podatke o malverzaciji prilikom kupovine Luke Beograd, sa kojom je tesno povezan vlasnik Večernjih novosti Milan Beko”, dodaje se u saopštenju NUNS.

Obradović kaže da "napad na Vericu Barać smatramo kao nešto najgore što nam se dešava u srpskom novinarstvu u poslednje vreme i podseća nas na ona čuvena pisma čitalaca - odjeci i reagovanja. Dakle, to je jedan relikt iza kojeg stoje konkretni interesi Manojla Vukotića i Milana Beka".

I pored toga što je Verica Barać predsednica vladinog tela, malo je onih koji očekuju da će bilo ko iz vlasti reagovati. U tom slučaju bi, po oceni profesroke Srbijanke Turajlić, vlast morala konačno da postupi po silnim prijavama koje je Verica Barać svih ovih godina podnosila.

Ona je, podsetimo, poslednjih nekoliko godina više puta izlazila u javnost ukazujući na razne korupcionaške afere i zloupotrebe u kojima su povezani krupni kapital, vlast i političke partije, i to posebno u slučajevima privatizacije "C marketa", "Večernjih novosti" i "Luke Beograd".

"Sve dotle dok o Verici Barać pišu ovakve pamflete, ja sam ubeđena da je sve što ona govori apsolutno tačno. Mislim da je sirota žena apsolutno sama i da na mestu na kome je da je u nešto gorem položaju od Brankice Stanković koja je u novinarstvu po onome što radi ono što je Verica Barać u borbi protiv korupcije", kaže Turajlićeva.

Ova vest izazvala je brojne komentare i reakcije na sajtu B92, gde veliki broj čitalaca ocenjuje da je Verica Braća jedini borac protiv vetrenjača u Srbiji.

Novosti: Barać savetuje za 150.000

Predsednica Saveta Verica Barać, savetodavac Vlade Srbije za oblast korupcije, koja govori o tuđim milionima, vešto skriva svoja primanja, pišu Novosti. Taj list navodi da Verica Barać "od države mesečno dobija minimum 150.000 dinara! Više od predsednika države, Skupštine, premijera, bilo kog ministra..."
"Cela jedna mreža 'sveznalica', poput hobotnice, danas u Srbiji ispija znanje narodu i prosipa obmanu o svojim 'otkrićima', 'preporukama', 'saznanjima', 'prognozama'...", pišu Novosti.

"Zna li neko, na primer, ko je danas, šta je, sa kojom funkcijom, sa kojim zadatkom, Savet za borbu protiv korupcije, pod okriljem i na budžetu Vlade Srbije?", pita se novinar tog lista i dodaje da "debljina koverte i nije toliko problematična, koliko način njenog punjenja. Zvaničnim kanalima iz Nemanjine 11 nismo uspeli da saznamo koliko mesečno koštaju 'saveti' Verice Barać. Iznosimo nezvaničan, ali proveren podatak - 125.000 dinara".

List navodi i da "to nije sve. Jer, iz državne kase uzima i invalidsku penziju! Invalidski penzioneri listom ostaju bez čeka ako se usude da svoje, inače mizerne penzije, pojačaju radom i prihodima sa strane. Verica Barać, izgleda, postala je izuzetak koji potire pravilo".

"Ostaje otvoreno pitanje: šta Srbija konkretno dobija od njenog angažovanja? Za ovu godinu je iz državne kase za rad ovog tela izdvojeno oko 24 miliona dinara, a najveći deo otići će za naknade članovima. Zauzvrat, tokom čitave minule decenije, koliko je prošlo od osnivanja Saveta, sročeno je tridesetak izveštaja. Tri raporta godišnje! Nezvanično: nijedan izveštaj Vlada do sada nije analizirala! Zato je ovo telo pronašlo način da dopre do dela građana: onih koji gledaju 'obojene' TV stanice i 'žute' novine. Tamo je Verica Barać gotovo redovni 'saradnik'“, pišu Novosti.

"Kako Savet troši pare, evo svežeg primera: Savet je pre nekoliko dana zakupio veliku stranicu jednog ozbiljnog dnevnog lista, kako bi odgovorio na intervju beogradskog biznismena jednoj TV stanici emitovan pre dva i po meseca. Za 4.000 evra!", dodaje taj list.

Novosti navode i da je "moguće postaviti i još jedno jednostavno pitanje: da li predsednica Saveta pripada krugu Vladinih funkcionera, i da li bi u tom slučaju, i ona trebalo da priloži imovinsku kartu (zbog koje druge juri)? Da se, na primer, vidi njen imovinski status pre deset godina i danas".

"Otkad su udareni temelji Agenciji za borbu protiv korupcije - nezavisnoj i samostalnoj instituciji - u javnosti je otvoreno pitanje: zašto se ne raspusti istoimeni Savet? U Vladi ne žele da se izjašnjavaju"
, zaključuje se u tekstu Večernjih novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: