Nude rad na groblju za 13.000 ljudi

Zrenjanin -- Zrenjaninska firma „Info spomenik" širom Srbije nudi 13.000 radnih mesta sa platom od 25.000 dinara za održavanje 76 grobalja. Javilo se tek desetak građana.

Izvor: Press
Podeli

Traže se, inače, radnici stariji od 50 godina, kojih u Srbiji ima 87.500.

Čelnici firme su u šoku jer su očekivali pomamu za posao, pošto je reč o nezaposlenima koje nijedan poslodavac u Srbiji neće da zaposli. „Info spomenik" planira da sa nekoliko stranih investitora uloži 70 miliona evra u održavanje spomenika i sigurnosnog snimanja grobalja.

Firma „Info spomenik" ponudila je 13.000 radnih mesta za radnike na održavanju spomenika i opreme i 76 mesta za menadžere koji bi vodili ogranke kompanije u isto toliko opština u Srbiji.

U čitavoj Srbiji nezaposlenih radnika sa više od 50 godina ima skoro 12 odsto, odnosno oko 87.500 ljudi, a uglavnom je reč o onima koji su ostali bez posla u fabrikama. Sa prvim i drugim stepenom obrazovanja, bez ikakvih kvalifikacija, u Srbiji je trećina nezaposlenih ili 243.000 ljudi, mahom starijih.

Za prve je bezmalo jedini uslov da znaju da pišu, za druge srednja ili visoka škola. Radnici bi prali spomenike, održavali zelenilo, čistili sneg i nasipali rizlu. Plata je 25.000 dinara. Menadžeri bi vodili posao i održavali kamere na grobljima za platu od 330 evra.

Đurica Danikov Vorgić, savetnik direktora firme, kaže da se za dve nedelje za posao raspitivalo 17 nezaposlenih, a samo njih osmoro poslalo je prijave.

"Radnici koje tražimo za mene su suvo zlato, bez njih nema posla. Ne krivim ja te ljude što se ne javljaju jer sam ubeđen da i ne znaju za ovaj oglas. Očajan sam što mi država ne pomaže da radnike nađem", kaže on.

"Obraćao sam se Ministarstvu rada, oni nisu nadležni. Obratio sam se Ministarstvu ekonomije nekoliko puta, tamo su me uputili na Nacionalnu službu za zapošljavanje. Oni su mi rekli da moram ponaosob da se obraćam njihovim službama u svim gradovima u Srbiji ako hoću radnike iz cele Srbije. Poslao sam mejlove na 33 adrese. Kao da niko nije video broj od 13.000! Neću tražiti subvencije, samo tražim radnike, i to hitno", napominje Vorgić.

strana 1 od 411 idi na stranu