Telenor: Puno prepreka do fiksne

Potpisivanjem prvog komercijalnog ugovora o pružanju usluge fiksne telefonije, kompanija Telenor je ispunila i formalni uslov iz licence za drugog operatera.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.02.2011.

09:46

Default images

Ta kompanija je licencu pre godinu dana otkupila za 1,05 miliona evra, a imala je godinu dana da počne sa pružanjem usluga koje su predviđene tim dokumentom.

Menadžer komunikacija u Telenoru Ana Davičo kaže da „u Srbiji, međutim, i dalje ne postoje svi uslovi za uvođenje konkurencije u domenu fiksne telefonije“.

„Pregovori o pristupu infrastrukturi Telekoma Srbija, što je apsolutni preduslov za pružanje usluga fiksne telefonije, trajali su neočekivano dugo i nisu dali željene rezultate“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, i dalje su otvorena regulatorna, pravna i tehnička pitanja koja znatno usporavaju Telenorov izlazak na tržište sa komercijalnom uslugom u ovoj oblasti.
Davičo je navela da je regulisanje tržišta zakočeno sve dok su na snazi tužbe Telekoma Upravnom sudu na većinu odluka Republičke agencije za elektronske telekomunikacije (Ratel).

Kada je reč o planovima da Telenor izgradi sopstvenu infrastrukturu, Davičo je kazala da ta kompanija radi na postavljaju optičke infrastrukture kroz glavne pravce u Srbiji i menja pristupnu mrežu u mobilnoj telefoniji sa ciljem da pristup širokopojasnom internetu bude lakši i brži za veći broj gradjana, dok se ne reše preostala otvorena pitanja.

Govoreći o primarnim ciljevima kompanije, Davičo je istakla da je licenca za pružanje usluga u oblasti fiksne telefonije prvenstveno mogućnost za širenje širokopojasne mreže, koja je ključna za rast i razvoj telekomunikacija, ali i dodatni proizvod u strateškom razvoju Telenora u Srbiji.

Prema njenim rečima, obim investicija zavisiće prvenstveno od mere u kojoj će Telenoru biti omogućeno da koristi infrastrukturu Telekoma za pristup krajnjem korisniku, od ulaganja u sopstvenu infrastrukturu, ali i od brzine izdavanja potrebnih dozvola za rad.

„Potrebno je da se stvore svi uslovi za regulisanje tržišta. Do tada nastavljamo sa velikim ulaganjima, od kojih su neka direktno podstaknuta dobijanjem licence za fiksnu telefoniju“, zaključila je Davičo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: