Penzionere porez "tera" iz stanova

Zakon o porezu na imovinu uznemirio je vlasnike skupih nekretnina. Najviše strahuju penzioneri sa nižim primanjima koji žive na atraktivnim lokacijama.

Srbija

Izvor: Novosti

Nedelja, 30.01.2011.

00:09

Default images

Ovih dana oni „opsedaju“ agencije za promet nekretnina tražeći savet šta im valja činiti - da li da odmah prodaju stanove ili da sačekaju nova rešenja o porezu.

Sve je više i naših državljana na privremenom radu u inostranstvu koji se odlučuju da prodaju svoje kvadrate u Beogradu.

Kaća Lazarević, suvlasnica agencije Alka, kaže da je na tržištu opšti haos. "Situacija je loša, nema kreditnih kupaca. Oni koji su na zajam pazarili stanove sada ih izdaju u zakup, ali od kirije ne mogu da podmire mesečnu ratu. Dodatno je situaciju otežao i Zakon o porezu na imovinu, koji predviđa progresivno oporezivanje", kaže ona.

"Svakodnevno nam se javljaju stariji sugrađani koji se plaše da rešenja o porezu neće moći da izmire. Nova poreska rešenja se mogu očekivati od aprila, do kada bi lokalne samouprave trebalo da odluče koju će poresku stopu primenjivati. Isto tako, novogradnja će biti desetkovana, jer će se porez za nove kvadrate plaćati u punom iznosu pošto olakšica na ime amortizacije nema", dodaje Lazarević.

Lazarevićeva upozorava i da investitora u stanogradnji gotovo nema. Dok su pre samo nekoliko godina investitori opsedali vlasnike udžerica i malih kuća, nudeći im nove kvadrate u zamenu za parcele, sada su uloge zamenjene. Vlasnici kuća trenutno jure investitore nudeći im povoljnije cene odnosno za parcele traže manje kvadrata nego što je to bila praksa.

"Ima kupaca i prodavaca nekretnina, ali se kupoprodaje završavaju po cenama za 10 do 20 odsto nižim nego što je to u oglasima", ističe Lazarevićeva. Ona navodi da u ponudi ima najviše stanova u prizemlju ili na višim spratovima u zgradama bez lifta, jer se oni najteže i prodaju.

"Ljudi iz dijaspore više ne kupuju stanove u Beogradu, naprotiv, prodaju ih. Naša agencija mesečno ima u ponudi tri do četiri stana čiji su vlasnici gastarbajteri. Prihvataju nižu cenu samo da ih prodaju. Iako su cene nekretnina niže, uz progresivno oporezivanje mislim da ćemo u ponudi imati mnogo jeftinih stanova koje neće imati ko da kupi", dodaje Kaća Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: