Cvetković: Prosvetari ruše državu

Povećanje plata prosvetarima za 24 odsto bi vodilo u inflaciju od 300 odsto, kurs od 300 dinara za evro i makroekonomski bi upropastilo državu, kaže Cvetković.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 29.01.2011.

14:40

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković ocenio je nerealnim zahteve prosvetara za povećanje njihovih zarada za 24 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Cvetković je upozorio da bi to vodilo u inflaciju od 300 odsto, kurs od 300 dinara za evro i makroekonomski upropastilo državu, u čemu on ne želi da učestuvuje.

Prema njegovim rečima, da bi se ispunili zahtevi prosvetnih radnika potrebno je ukupno oko 80 milijardi dinara. On objašnjava da samo za povećanje plata koje oni traže treba 20 milijardi dinara. Cvetković je, istovremeno, ukazao na opasnost da se za prosvetarima povedu i pripadnici policije i zaposleni u kulturi, što bi izazvalo lančanu reakciju i urušilo makroekonomsku stabilnost.

"Kako prosvetni radnici čine jednu trećinu javnog sektora, treba nam još 40 milijardi i za ostale radnike, jer ne mogu samo jedni da dobiju veće plate. I na kraju kad povećate plate svima, morate da podignete i penzije i za to nam treba još 20 milijardi, što je ukupno 80 milijardi", kaže premijer.

Cvetković naglašava da je "to suma koju očekujemo da dobijemo od prodaje Telekoma. Pa zar treba da prodamo Telekom da bi prosvetnim radnicima samo u jednoj godini povećali plate".

"Mogu ja da pristanem na to i da se trijumfalno kao heroj pojavim na belom konju, ali takva odluka bi značila propast države! Kao premijer to ni po koju cenu neću da dozvolim", rekao je Cvetković.
Predsednik Vlade smatra i da su predstavnici sindikata odlukom o štrajku pogazili dogovor koji je ranije postignut sa Vladom Srbije, jer su pregovori počeli još u septembru.

"Treba da znate na šta smo sve pristali. Pošto dve godine, dok su bile zamrznute plate, nismo davali novac za jubilarne nagrade, sad smo rekli da ćemo obezbediti novac za retroaktivnu isplatu ovih nagrada za 2009. i 2010. Obezbedili smo i novac za otpremnine koje nisu isplaćivane ranijih godina i postigli dogovor da pored povećanja plata u januaru i u aprilu imamo razgovore o novoj korekciji plata. Međutim, oni su tražili povećanje plata za 15 odsto na šta ne možemo da pristanemo", kaže Cvetković.

Na pitanje da li štrajkači imaju podršku neke političke stranke Cvetković kaže da su mu sugerisali da je tako nešto moguće, ali da on lično ne veruje da bi bilo koja stranka pristala da se igra ovako opasnim stvarima.

Prosvetari već plaćeni više od drugih

Premijer Mirko Cvetković kaže da je povodom zahteva za povećanje plata u prosveti tražio analizu o zaradama u ovoj oblasti, kako u Srbiji tako i u regionu. "Dobio sam vrlo zanimljive rezultate. Prvi je da su u Srbiji plate u prosveti pet odsto veće od proseka u privredi", kaže on.

"U regionu postoje dva ekstremna primera, jedan je u Rumuniji, gde su plate prosvetnih radnika 14 odsto manje od proseka, a drugi je Bosna i Hercegovina, gde su plate u prosveti za 7,5 odsto veće od njihovog proseka. U svim ostalim zemljama zarade u prosveti se kreću od 0,5 odsto ispod proseka, do 1,5 odsto preko proseka. Ukoliko bismo prihvatili zahteve sindikata, Srbija bi imala ubedljivo najveće plate u prosveti u odnosu na prosek", objašnjava Cvetković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

402 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: