Ilić: Dinkić radi na štetu građana

Državni sekretar Ministarstva finansija Srbije Slobodan Ilić je upozorio da Ministarstvo ekonomije iz političkih razloga narušava tržišnu konkurenciju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.01.2011.

15:56

Default images

On kaže da to ministarstvo prema različitim kriterijuma dodeljuje stimulacije za ulaganja stranih investitora.

"Ministar ekonomije Mlađan Dinkić nastoji da prigrabi što više finansijskih resursa ove zemlje, koje koristi na samo njemu znan način i po kriterijumima samo njemu poznatim, na štetu najvećeg broja građana, poreskih obveznika ove države", naveo je Ilić.

Ilić je, povodom odluke Ministarstva ekonomije da se slovenačkom Gorenju daju veće stimulacije za otvaranje fabrike u Zaječaru nego u Valjevu gde je ta kompanija već obezbedila lokaciju, rekao da podržava investicije u svim delovima Srbije, ali da se zalaže za jednak tretman ulagača.

Prema oceni Ilića, većim stimulacijama za otvaranje fabrike Gorenja u Zaječaru, kao i premeštanje planirane investicije kompanije „Golden ledi“ iz Valjeva u Loznicu, Dinkić "koristi budžetska sredstva za razvijanje i jačanje njegove političke grupacije Ujedinjeni regioni Srbije".

U Zaječaru i Loznici su, kako je podsetio Ilić, gradonačelnici članovi URS-a.

"Uvođenje principa komandne ekonomije i narušavanje primene Zakona o kontroli državne pomoći ima za posledicu usporavanje evropskih integracija i rasta životnog standarda građana Srbije", naveo je Ilić.

Ministarstvo ekonomije je juče, posle protivljenja Ilića da se daju veće stimulacije za otvaranje fabrike Gorenja u Zaječaru nego u Valjevu, pozvalo Ministarstvo finansija da obezbedi više novca za kreiranje boljih uslova koji će privući investitore.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva ekonomije, bilo bi bolje da Ilić "nešto uradi kako bi se više novca iz budžeta obezbedilo da svi gradovi u Srbiji dobiju modernu infrastrukturu i mrežu regionalnih autoputeva koji su ključni za privlačenje investicija" i da je sramota što je "jedan državni sekretar protiv investicije u Zaječar".

U Zaječaru je danas potpisan predugor o izgradnji fabrike Gorenje u tom gradu, a planirana investicija je u vrednosti 2,9 miliona evra.

Grubješić: Postavljeno lice Ilić prića neistine

Suzana Grubješić, potpredsednica G17 PLUS, ka\e da su "kvazipolitičke izjave postavljenog lica Slobodana Ilića povodom otvaranja novog pogona fabrike Gorenje u Zaječaru toliko neistinite, nemoralne i nekorektne da ne zaslužuju ozbiljan komentar".
Ona navodi da "kao odgovorni ljudi, mi ne pričamo prazne priče poput postavljenog lica Slobodana Ilića, već radimo i stvaramo mogućnosti da se cela Srbija ravnomerno razvija".

"Pravo je svakog investitora da odluči gde će ulagati i širiti proizvodnju, a postavljeno lice Slobodan Ilić je izgleda zaboravilo da je Vlada Srbije, a ne potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, donela odluku da Kraljevo, Novi Pazar, Zaječar i Niš budu proglašeni za područja od posebnog značaja", kaže Suzana Grubješić.

"Umesto da se bavi svojim poslom i da, kao što je obećao, do kraja 2009. godine predloži Zakon o vraćanju imovine lokalnim samoupravama i Zakon o restituciji, postavljeno lice Slobodan Ilić se bavi Mlađanom Dinkićem. Podsećam postavljeno lice na dato obećanje da će podneti ostavku ukoliko svoje obećanje ne ispuni. Vreme je da postavljeno lice ispuni ili jedno ili drugo obećanje", zaključuje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: