Država ore Šarićeve njive u Sremu

Sremska Mitrovica -- Agencija za privremeno oduzetu imovinu dala je najveći agrokompleks u Sremu, Mitrosrem, na upravljanje državi dok se vodi postupak protiv narkobosa Darka Šarića

Izvor: B92, Novosti
Podeli

Novoformirani Upravni odbor najavljuje proširenje dosadašnje ratarske i stočarske proizvodnje.

"Ambicije su nam da unapredimo proizvodnju i da se sa proizvodima ponovo vratimo na zapadno tržište", ističe Stojan Stojanović, direktor Mitrosrema.

"Novim ulaganjima u ratarstvo očekujemo više pšenice, kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe... Kada je o proizvodnji povrća reč, šansu imamo ako iskoristimo kapacitete i mogućnosti koje već imamo. U stočarstvu maksimalno bi trebalo da iskoristimo kapacitet farme svinja, a u govedarstvu tov i proizvodnju mleka", kaže on.

Na tenderu 2006. godine Mitrosrem je, podsetimo, za 15 miliona evra prodat konzorcijumu “DSD Tabako” iz Beograda i “Finam skin” iz Beočina. Kasnije prelazi u većinsko vlasništvo “DTM Rilejšen”. Vlasnik te firme Nikola Dimitrijević se nagodio s Tužilaštvom za organizovani kriminal da, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora, prizna da je Darku Šariću omogućio kupovinu Mitrosrema.

Kao najveće poljoprivredno preduzeće u Sremu Mitrosrem je godinama bio primer ratarske i stočarske proizvodnje ne samo u Sremu, već u celoj Vojvodini. Privatizacijom i nedefinisanim opredeljenjem novog vlasnika bilo je lutanja i burnih previranja unutar preduzeća.

Umanjeni su prinosi ratarskih kultura, farme svinja i goveda svedene na minimalne kapacitete, a poslovni odnos sa selima je ukinut. Radnici su napuštali preduzeće, pa ih je od hiljadu i više njih ostala samo polovina.

U vlasništvu preduzeća danas je oko 5.000 hektara oranica, fabrika “Korn - produkt”, farma svinja kapaciteta oko 10.000 tovljenika, govedarska farma sa više od 1.000 grla. Savremena ratarska proizvodnja sa sistemima za navodnjavanje godinama se organizuje na oko 500 hektara.

"Imamo zaokružen proces proizvodnje, kako u ratarstvu, tako i stočarstvu. Proizvodimo neophodnu hranu za potrebe farme svinja i goveda, kao i kukuruz kao osnovnu sirovinu za fabriku 'Korn-produkt'. U planu je nastavak saradnje sa malim proizvođačima po selima, povratkom na kooperativne odnose, kakve smo imali pre privatizacije", pojašnjava Stojanović.

Vesti

Dinar sutra u blagom porastu

Beograd -- Dinar će sutra biti u blagom porastu - za šest para i zvanični srednji kurs će biti 104,5419 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Srbija ponedeljak 31.01. 17:32 Komentara: 1
strana 1 od 418 idi na stranu