Država ore Šarićeve njive u Sremu

Agencija za privremeno oduzetu imovinu dala je najveći agrokompleks u Sremu, Mitrosrem, na upravljanje državi dok se vodi postupak protiv narkobosa Darka Šarića

Srbija

Izvor: B92, Novosti

Sreda, 26.01.2011.

00:16

Default images

Novoformirani Upravni odbor najavljuje proširenje dosadašnje ratarske i stočarske proizvodnje.

"Ambicije su nam da unapredimo proizvodnju i da se sa proizvodima ponovo vratimo na zapadno tržište", ističe Stojan Stojanović, direktor Mitrosrema.

"Novim ulaganjima u ratarstvo očekujemo više pšenice, kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe... Kada je o proizvodnji povrća reč, šansu imamo ako iskoristimo kapacitete i mogućnosti koje već imamo. U stočarstvu maksimalno bi trebalo da iskoristimo kapacitet farme svinja, a u govedarstvu tov i proizvodnju mleka", kaže on. Kao najveće poljoprivredno preduzeće u Sremu Mitrosrem je godinama bio primer ratarske i stočarske proizvodnje ne samo u Sremu, već u celoj Vojvodini. Privatizacijom i nedefinisanim opredeljenjem novog vlasnika bilo je lutanja i burnih previranja unutar preduzeća.

Umanjeni su prinosi ratarskih kultura, farme svinja i goveda svedene na minimalne kapacitete, a poslovni odnos sa selima je ukinut. Radnici su napuštali preduzeće, pa ih je od hiljadu i više njih ostala samo polovina.

U vlasništvu preduzeća danas je oko 5.000 hektara oranica, fabrika “Korn - produkt”, farma svinja kapaciteta oko 10.000 tovljenika, govedarska farma sa više od 1.000 grla. Savremena ratarska proizvodnja sa sistemima za navodnjavanje godinama se organizuje na oko 500 hektara.

"Imamo zaokružen proces proizvodnje, kako u ratarstvu, tako i stočarstvu. Proizvodimo neophodnu hranu za potrebe farme svinja i goveda, kao i kukuruz kao osnovnu sirovinu za fabriku 'Korn-produkt'. U planu je nastavak saradnje sa malim proizvođačima po selima, povratkom na kooperativne odnose, kakve smo imali pre privatizacije", pojašnjava Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: