Žeželjev most gradi se na leto

Predstavnici Vlade Vojvodine i špansko-italijanskog konzorcijuma potpisali su ugovor o gradnji drumsko-železničkog Žeželjevog mosta vredan 45,3 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 25.01.2011.

13:30

Default images

Ugovorom je predviđeno da konzorccijum kompanija Azvi i Tadei iz Italije i Horta Koslada iz Španije most završi za 32 meseca.

Vrednost projekta je za 15 manje nego što je prvobitno bilo najavljivano. Gotovo polovinu novca, tačnije 26,2 miliona evra, za čeličnu konstrukciju obezbediće Evropska unija iz bespovranog IPA fonda.

Preostali deo će, u srazmeri dva prema jedan, finansirati Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.

Vojvodina i Novi Sad finansiraće i demontažu privremenog i montažu novog mosta, u ukupnoj vrednosti od oko 19,1 milion evra, tako što
Pokrajina obezbeĐuje oko 12,7 miliona evra, a Novi Sad oko 6,4 miliona evra.
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kazao je nakon potpisivanja ugovora da će radovi na gradnji mosta početi krajem leta 2011. godine

On je naveo da je prvobitno bilo predviđeno da će most koštati 60 miliona evra, ali da se nakon tendera ispostavilo da će cena gradnje biti 45,3 miliona evra.

"Zdrava konkurencija je dovela do uštede od oko 15 miliona evra, što će biti iskorišćeno za prilazne puteve i neke druge infrastrukturne radove, a kada most bude završen Srbija će biti ucrtana na mapu onih zemalja koje će u potpunosti spajati evropski koridori", rekao je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić.

Potpredsednik Vlade je ukazao da je Srbija, u okviru Dunavske strategije, dobila ulogu koordinatora svih projekata u oblasti železničkog i drumskog saobraćaja, zajedno sa Slovenijom u domenu vazdužnog, a sa Austrijom, Mađarskom i Rumunijom u oblasti rečnog transporta.

Ambasador Dežer je istakao da Žeželjev most predstavlja jednu od najvećih investicija EU u Srbiji i najavio niz drugih projekata iz IPA fonda, uključujući čišćenje Velikog bačkog kanala, izgradnju fabrike za reciklažu čvrstog otpada u Sremskoj Mitrovici i drugo. Dežer je najavio će će kroz petpristupne fondove (IPA) biti izdvojeno još pet miliona evra za gradnju prilaznih puteva i obnovu pruge.
Novi Žeželjev most će biti duži od starog za gotovo 100 metara, a viši za 1,2 metra, kako bi ispod njega mogli da prolaze i veliki brodovi. To je, kako je istakao đelić, od posebne važnosti jer se most nalazi na raskrsnici dva evropska putna pravca - drumsko-železničkog Koridora 10 i rečnog Koridora 7, vezanog za Dunav.

Novi most će imati po dva koloseka i drumske saobraćajnice širine 7,7 metara i dve pešačko-biciklističke staze. Biće izgrađen od čelične konstrukcije sa dva luka i jednim rečnim stubom, koji će biti nešto ojačani srednji stub nekadašnjeg "Žeželja", puštenog u saobraćaj 1961, a srušenog tokom NATO bombardovanja aprila 1999. godine.

Prema rečima Serana španski graditelji će metalne lukove sklopiti na obali, a potom baržama postaviti na pravo mesto, što znatno pojeftinjuje gradnju i čini pomenute firme konkurentnim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: