Tender za Telekom (ne)će propasti

Beograd -- Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kaže da je mogućnost da tender za Telekom Srbije propadne samo teorijska.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ona je dodala da je da interesovanje potencijalnih kupaca ozbiljno.

"Po tome kako proces ide, koliki je nivo zaniteresovanosti kompanija koje su otkupile dokumentaciju, po pitanjima koje postavljaju i timovima konsultanata koje su angažovali, vidi se da je interesovanje ozbiljno i da ozbiljno rade na tome da dođu do cene koju mogu da ponude", kazala je ona.

Matićeva je navela da lično veruje u uspeh tendera, ali da mogućnost da tender propadne uvek postoji. "Niko ne može reći da ćemo Telekom prodati po svaku cenu", kazala je ona.

Vlada Srbije je odredila da minimalna početna cena za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbija bude 1,4 milijarde evra. Vlasnik 80 odsto akcija Telekoma je Vlada Srbije, a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE u kojoj Dojče telekom ima 30 odsto kapitala.

"Ukoliko se na tenderu za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma, čija je vrednost procenjena na 1,4 milijarde evra, ne dobije odgovarajuća ponuda, on će propasti, ali mogućnost da se to desi je minimalna", izjavila je Matić. Ona kaže da je "sad pitanje šta će zainteresovani proceniti, koliko za njihov biznis vredi kompanija i kakvu će ponudu dostaviti".

Matićeva je kazala da je rok za dostavljanje ponuda na tender za Telekom produžen za mesec dana, do 21. marta zbog kašnjenja Srbije. "Naša strana nije uspela da proizvede sve što je potrebno od dokumentacije i sve što je bilo dogovoreno u prethodnim rokovima", precizirala je ona.

Ministarka je dodala da niko od potencijalnih kupaca nije tražio produženje roka, iako je Ministarstvo finansija do nedavno tvrdilo kako su rokovi produženi da bi "svi zainteresovani imali dovoljno vremena da dobro prouče dokumentaciju i svoje ponude"

"Svaki proces trebalo bi da se odvija u predviđenim rokovima i dinamiku je trebalo poštovati, ali nije ovo ni prva ni poslednja stvar koja je kod nas malo fleksibilna u vremenu", kazala je ministarka za telekomunikacije.

Tendersku dokumentaciju do sada su otkupile kompanije Dojče telekom, Frans telekom, Telekom Austrija, Amerika movil i Veder investements, a očekuje se da narednih dana to uradi i kompanija Turksel.

Ministarka je kazala da nakon produženja tendera do 21. marta, ponuđači imaju dovoljno vremena i da im je sva dokumentacija na raspolaganju.

Ona je ocenila da će najveći broj kompanije koje su otkupile tendersku dokumenataciju podneti ponude za kupovinu 51 odsto akcija. "Verovatno ćemo dobiti tri ili četiri ponude", kazala je ministarska za telekomunikacije Srbije Jasna Matić.

Matićeva je navela i da zbog toga što će novac od prodaje Telekoma doći kasnije postoji mogućnost da "iskušenje bude malo veće da se
novac ne potroši za investicije, već da ode u potrošnju, ali da će zbog toga biti i veća uloga medija da kontroliše trošenje"
.

strana 1 od 418 idi na stranu